Cernisoara, o comună aşezată într-o zonă pitorească, între pădurile subcarpaţilor Vâlcii, văduvită însă la nivel de fonduri

Una dintre cele mai frumoase localităţi din judeţ, comuna cernişoara, dispusă la marginea Depresiunii Horezu, poate fi considerată o cenuşăreasă  a Vâlcii.

Deşi are potenţial, poate fi o perlă subcarpatică, fiind dispusă, la întretăierea drumurile care leagă zona Horezu de lunca Oltului, pe aici, în trecut trecând caravane comerciale, localitatea fiind la început un târg.

Comuna a fost una cunoscută până în  anii 70, ca o bază zootehnică şi pomicolă, după care aici s-a dezvoltat industria minieră. Treptat, în locul agriculturii, mineritul a devenit un vector economic iar trăsăturile comunei s-au schimbat, populaţia a crescut, oamenii fiind atraşi de salariile mari din acest sector.

După 1990, prăbuşirea acestei industrii a atras după sine şi declinul economic al comunei. În prezent, Cernişoara, o localitatea înconjurată de pădurile subcarpaţilor Vâlcii, încearcă să găsească soluţii.

“Este foarte greu să identificăm resurse. Avem o comună îmbătrânită, demografia este la cote destul de joase. Din păcate am fost ignoraţi de toate guvernele, oamenii politici, indiferent de culoarea lor, îşi amintesc la alegeri de noi. Nu avem o bază economică aici, pentru reparaţiile la infrastructură numai noi ştim cât am pătimit. Acum 3 ani, riscam să fim izolaţi. Acum se poate spune că stăm mai bine la capitolul drumuri judeţene, deşi alunecările pe drumul Oteşaniului se agravează”, spune primarul Mihai Ionescu.

Pârâul Cernişoara a produs multe pagube, sunt câteva puncte de eroziune care se apropie de case, administraţia a solicitat de 10 ani, ca aceste puncte să fie în atenţia companiilor dar degeaba.

“Să nu mai spunem de masterplanul de apă. De 5 ani aşteptăm să înceapă investiţiile. Oamenii întreabă, eu întreb mai departe şi se ridică din umeri. Sun probleme în localitate pe care noi le putem acoperi cu ce putem dar nu pot să dau oamenilor speranţe prea mari”, mai spune primarul din Cernişoara.

AP

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *