Cernişoara, localitatea frumoasă care-şi caută identitatea economică

Comuna Cernişoara reprezintă povestea pădurilor adunate în mijloc de judeţ pentru a ascunde una din cele mai frumoase localităţi vâlcene. Ascunsă de codrii seculari,  mica Elveţie îşi caută propria identitate pe mediana care face trecerea de la Subcarpaţi la dealurile moi ale Vâlcii.

Drumul acestei comune nu a fost unul uşor. Până în 1989, această localitate a stat ca un munte în faţa încercărilor regimului comunist de a o mutila, de a-i lua demnitatea, de a dezrădăcina esenţa cernişorenilor. Aici, omul a iubit pământul, fâneaţa, animalele, pădurea, aici omul nu a vrut să fie sclavul niciunui regim. A vrut să se simtă stăpân pe propria-i moşie.

Ulterior, regimul comunist a dezvoltat aici o industrie, reuşind să sluţească natura şi să mute oamenii în mină. Dar Cernişoara s-a luptat şi de această dată, şi spiritul de om liber a învins.

Ecologia şi agricultura sunt şansele acestei comune de a ieşi spre viitor. Pentru asta, trebuie o nouă repoziţionare a modului de a gândi strategii. Mihai Ionescu, edilul din Cernişoara, este însă destul de pesimist.

„Dacă în România, în 26 de ani, se fura mai puţin, iar guvernanţii, indiferent de partidele de la care au provenit, ar fi gândit mai mult pentru oameni, poate că drumul spre a consolida agricultura şi de a face o infrastructură pentru mileniul III ar fi fost mai lesne. Dumnezeu a dat aici toate bogăţiile lumii, din păcate însă a dat şi o clasă politică sub aşteptări”, spune amar Ionescu.

Cu toate acestea, administraţia locală a reuşit să implementeze proiecte care ţin de infrastructura de apă, de canal, să asfalteze drumurile locale, să caute resurse, prin programe europene, pentru a amenaja drumurile agricole. A trebuit, cu un buget relativ mic, să facă minuni.

„Trebuie să punem la punct zootehnia şi pomicultura. După 30 de ani de minerit, este greu să o iei de la capăt. Dar vom reuşi. Avem nevoie de o infuzie de capital uman tânăr, de o reţea de drumuri care să faciliteze căile de acces spre Cernişoara. Avem, poate, cea mai frumoasă comună din acest mijloc de Vâlcea. Este un nod important pentru drumurile care ar lega toate colţurile judeţului. Din păcate, s-a gândit doar politic această reţea de drumuri. Cred că a venit timpul ca politica să fie în plan secund”, spune edilul.

Au apărut mici ferme, oamenii încep să aibă curajul de a-şi încropi mici afaceri, de la creşterea animalelor la apicultură, potenţialul zonei este imens, dar există speranţe că, la Cernişoara, prin voinţă şi încăpăţânare vor exista şi rezultate.

One comment

  • Vasile Ionescu

    Care „Mica Elvetie”, dumneavoastra cititi ce scrieti, verificati ceva din cele spuse?
    Drumurile sunt varza, tot am citit ca „se asfalteaza” dar eu am vazut BETON nu asfalt.
    Cate sate au apa, canalizare, gaze?
    Din asa zisa „clasa politica sub asteptari” nu se regaseste si Dn.ul Primar?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *