Centrul istoric al oraşului voievodal Horezu, în plin proces de reabilitare

Horezu, capitala de vest a Vâlcii, oraşul care delimitează cea mai frumoasă depresiune subomontantă, pe care francezii au definit-o drept destinaţie de excelenţă, păstrează, din fericire, aici în judeţ, singurul centru se secole trecute, centrul istoric, cum spunem atunci când ne referim la oraşele transilvane.

Dintre toate cele 11 oraşe care compun aria urbană a Râmnicului, doar Horezu şi Bălceştiul mai păstrează trecutul ascuns în clădirile salvate de tăvălugul comunist. Ambele oraşe în zona de vest, respectiv sud-vestul Olteniei, unul oraş domnesc, celălalt vechi târg comercial

Picurat sub streaşina Căpăţânilor şi binecuvântat de voievodul creştin al bisericilor, Horezu este de ani buni, un centru turistic vizitat de sute de mii de turişti care vor să cunoască îndeaproape cum arată capitala Olteniei de sub Munte.

Pentru că Horezu este oraşul care divide în două părţi brâul frumos care mărgineşte culmea sudica a Masivului Parâng, fiind axa prin care trecutul, prezentul şi spiritul românesc supravieţuieşte aici, în frumosul tărâm al micilor zei care lucrază în lut.

Un oraş cât un patrimoniu, un oraş cât un trecut, un oraş românesc, acesta este oraşul care tronează în Vâlcea vestică, sub munţii noştri stâncoşi, un oraş care este cerut şi vara şi iarna prin minunata sa ofertă de poveste.

Vestea bună este că a început reabilitarea centrului istoric al oraşului, un frumos arhipeleag de clădiri de secole trecute, în jurul bisericilor voievodale, cu alei pietonale, unde verile sunt răcoroase iar iernile aduc feeria copilăriei.

Un amplu proiect care va dimensiona centrul istoric, incluzând şi alte zone cu case boiereşti, un centru istoric care s eva extinde cu ăncă 20 %, arie urbană şi care va oferi turiştilor un frumos oraş aristocratic, unic în această parte de Românie, în frumosul judeţ al României de Vâlcea.

Promenadă, flori, cafenele, bănci, magazine care vor respecta această arhiectură seculară şi o vor păstra pentru viitor, astfel încât povestea Horezului să nu se termine, ci să înceapă în fiecare mereu, precum anii hristici.

“Horezu cunoaşte o dinamică a turismului crescând de la an la an. Acum avem şi domeniul schiabil, probabil că odată cu amenajarea drumurilor de sus, de la Vârful Romani, numărul turiştilor se va dubla. Şi atunci trebuie să răspundem pe măsură acestor prognoze. Centrul istoric este doar unul din proiectele la care se lucrează, mai sunt şi altele pe care le implementăm”, spune primarul Nicolae Sărdărescu.

Aşa este, capitala Olteniei de sub Munte în fiecare an va pregăti o nouă ofertă pentru cei care aleg destinaţia de excelenţă, cea mai frumoasă depresiune submontană din România.

Liviu Popescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *