Centrul de Asistenţă Medico – Socială din Popeşti, proiect european în sprijinul comunităţii

Î20150731_103818n cele din urmă, o veste bună vine pentru localnicii din comuna vâlceană Popeşti, cu precădere bătrânilor şi copiilor care au dificultăţi sau cum se mai spune dizabilităţi.

De notat că una din cele mai grave probleme cu care se confruntă copii este legată de defectul vorbirii.

Pe parcursul dezvoltării, unii copii nu reușesc să pronunțe corect anumite sunete, iar prin intermediul logopediei aceste probleme pot fi depășite. De asemenea, prin intermediul logopediei s-au dezvoltat și metode de intervenție în cazul copiilor care încep să vorbească mai târziu sau pentru cei care se bâlbâie (balbism).

Începând cu vârsta de 2 ani și jumătate este recomandată stimularea dezvoltării vorbirii.

De la 3 ani și jumătate se începe corectarea pronunției. Până la 5 ani corectarea pronunției se realizeză mai ușor deoarece sunetele nu sunt automatizate în vorbire.

După vârsta de 5 ani corectarea pronunției se realizează mai lent. Dar, la o vârstă mai mare copilul realizează faptul că pronunță diferit față de ceilalți copii prin urmare este mult mai interesat de reușita sarcinilor logopedice.

Concluzie: este important să discutați cu un logoped imediat ce sesizați o problemă în dezvoltarea limbajului, iar acesta va stabili împreună cu dumneavoastră care este cea mai bună modalitate de intervenție pentru copil.

Ce se întâmplă dacă nu se merge cu copilul la logoped?

Pronunția greșită se va automatiza, iar o pronunție greșită va duce la o scriere greșită: spre exemplu este foarte probabil ca un copil care îl înlocuiește în vorbire pe „r“ cu „l“ să realizeze aceeași greșeală și în scris. Așadar, o pronunție greșită poate avea o mare influență asupra succesului școlar.

Un alt aspect negativ este legat de socializarea de care au parte copiii care pronunță greșit: deseori ei devin ținta glumelor realizate de copiii care vorbesc corect. Confruntați cu repetarea sistematică a acestei situații ei pot deveni foarte retrași sau foarte agresivi. Indiferent de comportamentul pe care îl vor adopta într-o astfel de situație, cu siguranță se vor percepe mai puțin capabili decât ceilalți copii de vârsta lor.

Terapia logopedică poate dura de la câteva săptămâni la câțiva ani, în funcție de natura problemei. În urma unei evaluări, logopedul va putea realiza o estimare asupra duratei intervenției logopedice.

De asemenea, durata terapiei logopedice depinde și de nivelul de implicare a părinților în procesul de recuperare. Copiii sunt motivați să vorbească corect atunci când părinții îi încurajează și se bucură de reușita lor.

Toate aceste probleme au acum o rezolvarea. În satul Curtea din comuna Popeşti va fi inaugurat în curând un Centru de Asistenţă Medico – Socială, din fonduri europene care va veni în sprijinul copiilor care suferă de aceste probleme. Acest centru este ultramodern, dotat cu mobilier, grupuri sanitare într-o clădire cu finisaje. Un medic logoped va asigura educarea vorbirii pentru cei mici şi este important ca părinţii să ralizeze cât de important este acest aspect.

Acest centru oferă şi sprijin pentru bătrânii cu probleme în privinţa recuperării lor medicale.

CP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *