Centrul cultural “Malvina Urşianu” din Guşoeni va fi inaugurat în această săptămână

În această săptămână, se inaugurează Centrul Cultural “Malvina Urşianu” din comuna Guşoeni, o emblemă a localităţii, un ansamblu care înnobilează centrul civic.

“După mulţi ani, putem spune că am reuşit să redăm localităţii locul geometric, punctul zero al vieţii culturale, sociale şi artistice, un frumos cămin cultural, care să adune la un loc lumea, aici să fie nucleul unde vom avea manifestări culturale, şedinţe, dezbateri, proiecţii de film, lansări de carte, evenimente. Sufletul comunei aici să rezide”, spune primarul Nicolae Concioiu.

Numele acestui centru cultural este cel al celebrei cineaste Malvina Urşianu, născută la 19 iunie 1927,  chiar în localitate.

A studiat Istoria Artelor la Institutul de muzeografie, paleografie și biblioteconomie de la Arhivele Statului și a urmat cursul experimental de cinematografie susținut de regizorul, scenaristul și actorul Jean Georgescu, potrivit site-ului TVR. Din 1952, a fost asistentă de regie pe lângă Jean Georgescu și Victor Iliu, la Studioul București. A fost scenaristă a filmului „Bijuterii în familie” (1957), inspirat din nuvela lui Petru Dumitriu, de la regia căruia a fost îndepărtată din motive politice. Din 1967, a fost reintegrată profesional ca regizor și scenarist.

Joi va fi dezvelit bustul acestei personalităţi marcante a culturii româneşti, iar vineri va fi inaugurat complexul propriu-zis, cu participarea ansamblului “Doina Gorjului”.

Liviu POPESCU

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *