Un centru de afaceri austriac se va construi pe 5 hectare în Pietrari

Una din cele mai frumoase comune din Vâlcea, una care deschide Depresiunea de Excelenţă a Horezului, redută subcarpatică, loc de pelerinaj pentru Otăsăul montan, mica Valahie de Vâlcea este Pietrariul.

Un arhipelag de sate strecurate prin pădurile Vâlcii, loc unde ai fi putut scrie oricând poveştile frumoase ale românilor, cu feţi-frumoşi şi cosânzene, cu zâne bune, cu iele şi cu iubiri nespuse, versuri de amor, cânturi de seară.

Acesta este Pietrariul, nici la munte, dar nici sub munte, nici sat, nici pădure, nici aproape, nici departe. Este o o aşezare sublimă, echilibru perfect al naturii, la margine de Govora, pe drumul spre munte, între punţile cerului.

Aici, o companie austriacă, una destul de importantă, cu afaceri în infrastructură, a ales să-şi realizeze un centru de afaceri, un complex de agrement, în pădurea satului Brodele. Austriecii vor să ridice acest ansamblu aici, pentru că, aşa cum spune primarul Nicolae Moraru, „i-a fermecat zona. Vor aici, să simtă natura. Le place la noi la Pietrari. Ne bucură această investiţie care pune localitatea pe hartă şi care va deschide, cu siguranţă, culoar şi perspective de agroturism”, spune edilul.

Complexul va fi construit pe o suprafaţă de 5 hectare în satul Brodele, în pădurea de lângă fântâna din apropiere. Austriecii au efectuat prima vizită în teren şi lucrează la proiectul complexului. Acesta va include un hotel, o sală de congrese, un mic părculeţ şi terenuri de sport.

O alegere inspirată a acestor investitori. Pietrariul este pietari1 o căldare de dealuri, un rotund care are, de jur împrejur, culmile subcarpatice, iar de deasupra se văd meterezele Builei – Vânturariţa.

Această căldare este tăiată, de la est la vest, de râul Otăsău, care adună toate pâraiele ştiute şi neştiute ale versanţilor.

Dar minunea începe atunci când ieşi din drumul naţional şi treci Otăsăul. Este ca o cortină de verde care se deschide şi apoi te eliberează în lumea poveştilor, în lumea de basm, într-un paradis cu sate ascunse de pâlcuri de pădure. Este de neimaginat şi greu de descris ce are drumeţul în faţa ochilor.

Cătunele Coastele Cernii, Angheleşti, Schit, Brodele, Manta, Patiraşti, Moteşti, Ograzu, Cârlige sunt dispuse pe drumurile ce fac legătura cu şoseaua naţională, având case mai răsfirate. Da, aceste sate sunt ascunse de copaci. Toate au case de poveste, case de pietari2români harnici, cu cerdac, cu tocărie şi arhitectură de munte. Ca să ajungi de la o casă la alta, treci printre pâlcuri de pădure.

Efectiv te pierzi printre atâtea minuni ale naturii. Şi toate aceste cătune urcă până pe coama versanţilor, cu un joc absolut magic printre pădurile de fag şi stejar. Intri prin Brodele, cobori prin Manta şi Cârlige, saluţi fiecare casă, rămâi ca într-un muzeu şi spui că fiecare locuinţă e boierească. Nu, de fapt fiecare pietrărean este boier de felul său.

2 comments

  • SOLOMON IORGU

    MA BUCUR MULT DE ACEASTA STIRE. FELICITARI PRIMARULUI GOSPODAR AL COMUNEI PIETRARI.

  • Meşteru Mihai

    Să dea D.zeu să se realizeze acest proiect.Sunt plecat din Pietrari de 40 de ani,dar vin aproape săptămînal şi colind(cu maşina,datorită asfaltărî tuturor uliţelor,felicitări d.lui primar) toate satele.Mă simt ca în rai.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *