Cele mai urâte (nerenovate de dinainte de 1989) clădiri sunt sediile poliției din tot județul

În majoritatea localităților vâlcene, lucrurile s-au schimbat în centrele civice. Cred că 90% din primării arată bine, dispensarele sunt majoritatea modernizate sau în curs de modernizare, școlile, grădinițele.

Comunele sunt din ce în ce mai cochete, la nivelul instituțiilor publice, multe deja au trotuare, mici parcuri centrale. Semn că totuși edilii au fost gospodari.

Însă, o singură instituție a rămas blocată înainte de 1989. Straniu este că la nivelul municipiului, instituția centrală, adică Inspectoratul de Poliție Județean arată la fel ca Miliția Județeană din anii 90. Securiștii au avut bani și jumătatea lor de clădire e vopsită măcar.

În rest, toate sediile de poliție din Vâlcea sunt niște clădiri dărăpănate. Acolo unde vedem sedii moderne, sunt făcute de polițiști pe banii lor. Pentru că unii mai locuiesc în apartamentele care se află acolo.

De altfel, apartamentele care sunt pustii au ajuns într-o fază avansată de degradare.

Nu o să dăm nume dar într-un din sediile de poliție m-a întâmpinat grâușorul pus pentru șobolani. ”Nu râdeți, asta este peste tot, dacă mergeți și la alte sedii, sunt șobolani uriași. Și goange. Tocăria de lemn am schimbat=o noi cu termopan”, spune șeful de post.

Într-un alt sediu am văzut cum au ajuns apartamentele de serviciu rămase goale. Miros de mucigai, parchetul vechi sărit, un șifonier optzecist și o baie care miroase. În cada de la duș crescuse iarbă.

Alt sediu avea tencuială căzută, acoperișul ruginit și plouă înăuntru. ”Dar unde băgați un turbulent, printre gălețile astea?” ”Nu, e luat la Vâlcea, nu mai reținem aici infractori”

Da, sediile de poliție sunt ușor de recunoscut în fiecare comună. Sunt cele mai insalubre instituții. De regulă agenții au cerut ajutor la primar. ”mai pe ascuns că nu e voie”. ”Ne-au dat vopsea, parchet, chiar și mobilier am primit. Da, e rușinos dar ăsta e adevărul”.

Mulți politiști stau în chirie în comună. Cei care nu sunt de loc de acolo. Foarte puțini mai stau în apartamentele de serviciu. Au și o mică gospodărie în spate. ”Soția a pus niște ceapă, roșii. Suntem din Olt, de baștină”, spune un altul.

Este printre sediile care au baie și toaletă.

E trist. Tocmai instituția statului care asigură ordinea și siguranța cetățenilor și nu o face rău (Vâlcea stă foarte bine, având o rată scăzută a infracțiunilor) este din păcate cea mai lăsată de izbeliște, la nivel de spații de lucru sau de cazare.

Singurele sedii de poliție care arată cât de cât bine sunt cele care sunt în cadrul unor primării. Au fost reabilitatea odată cu primăria.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *