Cele 4 stațiuni balneare vâlcene au adus în această iarnă 61.000 de turiști. Cum au fost aceștia distribuiți

Iarna care s-a încheiat a adus la Vâlcea, în stațiunile balneare, un număr de  turiști cazați de 61.365, cu aproape 12.000 mai mulți decât iarna precedentă. Am considerat aici un număr de 4 stațiuni balneare, trei de interes național și una de interes local: Călimănești, Olănești, Govora, respectiv Ocnele Mari.

Numărul acestora ar putea fi mult mai mare dacă și Băile Olănești și Băile Govora ar reuși să-și atingă potențialul pentru că că de exemplu, din cifra totală de 61.365 de turiști prezenți în cele trei luni de iarnă – decembrie, ianuarie, februarie, mai bine de trei sferturi aproximativ 47.000 (cu 11.000 mai mult decât acum un an) sunt turiștii cazați în stațiunea Călimănești – Căciulata.

În Băile Olănești am avut puțin peste 10.000 de turiști în lunile de iarnă, cu aproape 1000 mai mult decât în iarna precedentă.

În timp ce la Govora au fost înregistrați aproximativ 2.900 de turiști, doar cu 200 mai mult decât iarna trecută.

Recenta stațiune Ocnele Mari a avut în jur de 150 de turiști pe iarnă, în condițiile în care în afara turismului de vară, mica stațiune vâlceană nu are oferte de iarnă. Asta se traduce într-o strategie pentru autoritățile locale de a genera proiecte și programe pentru a stimula flux de turiști și în afara sezonului estival.

În concluzie, locomotiva turismului balnear rămâne de departe stațiunea Călimănești – Căciulata, stațiunea care domină clasamentul balnear și la nivel național dar se poate și mai mult dacă Olăneștiul și Govora și-ar valorifica potențialul turistic. Iar Ocnele Mari ar investi masiv în zona balneară, având ”aurul alb” la dispoziție. Din fericire, în ultimul caz, există mai multe proiecte de investiții în acest sens atât ale privaților cât și ale statului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *