Cele 24 de hectare de teren(bălării și boscheți) de la UM Vlădești ar deveni nucleul și remodelarea Râmnicului

Departe de mine ideea de a intra în polemica cu privire la situația terenurilor  de la fosta unitate militară Vlădești. Cele aproximativ 24 de hectare care azi se află în ruină.

Un adevăr este cert, la ieșirea din Râmnicu Vâlcea spre stațiunea Olănești, privim cum se degradează de la o zi la alta, pe stânga întregul teren plus impresionanta clădire a fostei cazărmi.

Știu că sunt poate idealist sau unii m-ar acuza de utopie, dar acolo mare parte din zonă s-ar preta la un adevărat campus universitar. Universitatea din Pitești și-a demonstrat limitele. Nu poate gestiona acest patrimoniu și nu este un brand care să atragă.

Dar cu voința autorităților statului, locale și centrale, politicieni, ministere aici s-ar putea naște o adevărat universitate de stat. Una care să fie de top și una care să atragă studenți din toată zona.

Râmnicu Vâlcea s-a blocat în prezent într-un oraș ”rezidențial”, cum pe bună dreptate spune Marius Stătescu, analist imobiliar, dar poate ca un nucleu universitar ar veni să completeze această coordonată. Râmnicu Vâlcea se poate remodela pe o zonă universitară. Clădirea aceea, cât încă este în picioare, poate fi reabilitată. Este o clădire istorică, impunătoare. Știu că sumele ar fi uriașe dar pot fi atrase fonduri europene, pe cele 24 de hectare se pot creiona parcuri, biblioteci, cămine, pub-uri, o grădină botanică, pot fi atrași profesori universitari de calitate. Dar dacă este voință.

Nu se face o universitate pentru Râmnic, se poate face o universitate pentru România. A nu se înțelege că ”ce-i trebuie Râmnicului universitate?” Nu spune nimeni că este obligatoriu ca studenții să rămână în acest oraș. Dar se pot pregăti însă aici, pot pleca toți după studii, dar orașul ar avea aici parte de o universitate de excepție și de o viață universitară. Generații din 2050 ne-ar mulțumi.

Este păcat că nu se găsesc soluții și acastă zonă plină de bălării și boscheți se degradează zi de zi, în urma unui ping pong politic. Blocuri? Blocuri se pot face Slavă Cerului și în zona CPL, și la Căzănești, Copăcelu, Mihaăești când se va ocupa Dem Rădulescu.

Nu am nimic cu universitațile private dar oare se știe că, azi, în majoritatea instituțiilor statului din Vâlcea, 80% dintre funcționari sunt absolvenți de Brâncoveanu și Spiru Haret? De ce? Pentru că absolvenții de stat de la București, Cluj sau Sibiu nu revin aici.

Așadar, o dezbatere publică, voință politică iar cele 24 de hectare de la marginea Râmnicului ar putea deveni comoara, nucleul, germenele unui alt tip de oraș. Ce ar însemna pentru Râmnicu Vâlcea o viață universitară? Nici nu ne imaginăm acum, ce ar însemna să ai 1000 de studenți an I – an VI, la Vâlcea?

Ar însemna o resetare a vieții sociale, culturale, antreprenoriale din județ. Ar însemna un alt oraș.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *