Cel puțin 20 de lucruri și locuri unicat în România care pot fi făcute sau vizitate la Vâlcea
- Se poate schia la Transalpina Ski Resort, unul dintre cele mai moderne domenii schiabile din România, nu mai puțin de 4 pârtii de schi îi așteaptă pe iubitorii sporturilor de iarnă.
2. Se poate face baie în apă geotermală la Călimănești – Căciulata, în orice din cele 4 spa-uri deschise, atât în aer liber cât și în afară, ofertele de cazare sunt pentru toate gusturile și pentru toate buzunarele;
3. Se poate degusta vin nobil la oricare din cele peste zece crame pensiuni din bazinul viticol Drăgășani, în condiții elegante, cu farmec aristocratic;
4. Se poate servi masa într-un conac boieresc vechi de 2 secole atât la Măldărești sau Măciuca, admirând farmecul aristocrației valahe de odinioară;
5. Se poate învăța meșteșegul olăritului la oricare din cele 15 ateliere de ceramică din Horezu, de pe strada Olari, turistul putând să-și creeze propriul obiect decorativ pe care să-l ia ca suvenir.
6. Turistul poate admira pe viu cum funcționează războaiele de țesut românești, la Stoenești, fiind sigurul loc din România, unde se confecționează ie românească, din mătase naturală.
7. Turistul poate admira un uraș patrimoniu de biserici de lemn, peste 80, vechi de până la cinci secole, biserici împrăștiate în tot județul, inclusiv 2 ardelenești, aduse pe furiș în perioada comunistă și salvate în Olănești (biserica lui Horea) și la Suiești
8. Aici pot fi admirate berzele negre, la Lungești, printre puținele locuri din România, unde această pasăre rară cuibărește.
9. Turistul poate admira trei mari mănăstiri voievodale, cele mai multe într-un județ, mănăstiri tombale – Cozia, Arnota și Hurezi.
10. Turistul poate admira singurul monument UNESCO de la sud de Carpați – mănăstirea Hurezi.
11. Tot la Vâlcea, turistul poate admira trei meteore, trei mănăstiri ridicate la înălțime, pe creste de mnunte – Arnota, Vârful Romani și Pahomie
12. Tot la Vâlcea, turistul poate admira și pe jos și într-o croazieră singura insulă locuită de pe râurile interne din țară – Insula Ostrov.
13. La Vâlcea, turistul poate vedea cel mai mare festival internațional de muzică din România: 6 zile, peste 40 de artiști străini, de pe toate continentele, la Festivalul de Blues de la Brezoi.
14. La Vâlcea turistul poate admira cea mai mare hidrocentrală de pe râurile interne din țara noastră – Ciungetu.
15. La Vâlcea se află două biserici rupestre, unicat în România, precum și cele mai multe chilii monahale săpate în stâncă – Turnu, Iezer.
16. În Vâlcea, se află cea mai mare colonie de licheni care alături de poiana ghioceilor, completează zestrea naturală a comunei Perișani.
17. În Vâlcea se află peste 8 rezervații naturale deltaice, pe firul râului Olt, de la Dăești și până la Drăgășani, unde cuibăresc printre altele lebede și pelicani;
18. La Vaideeni, turistul se poate caza în case particulare și poate savura gastronomia locală. Totodată se poate caza la oricatre din stânele modernizate de pe raza comunei, stâne prevăzute cu panouri solare pentru energie electrică.
19. La Vâlcea, turistul se poate scălda într-o mină de sare prăbușită la Ocnele Mari, Vâlcea fiind județul cu cele mai multe bazine de apă sărată din România (Ocnele Mari, Ocnița, Râmnicu Vâlcea)
20. În Vâlcea se află stațiunea cu cele mai multe izvoare minerale medicale din România (30 de izvoare în Băile Olănești.
21. În Vâlcea se află cele mai multe chei și cascade din România, printre care și cea mai înaltă – Cascada Scoruș.