Cel mai vechi oraș din România începe timid să-și recapete blazonul

Este cel mai vechi oraș de pe teritoriul actual al țării noastre. Depășit ca vechime de cetățile grecești de la malul  mării. Este probabil locul unde s-a născut primul rege dac, regele dacilor buri, Burebista. Și prima capitală Buridava.

Este un oraș care a fost un frumos târg în Evul Mediu, un târg al sării, un oraș comercial, plin de meșteșugari dar și de garnizoane voievodale, aici fiind duși ocnașii, prizonierii, nelegiuiții, haiducii.

Un oraș în care fiecare voievod care a trecut pe aici și-a ridicat o biserică. Un oraș în care plecau caravanele cu sare în toată țara.  La un moment dat Ocnele Mari și Ocnița au fost mai importante economic chiar decât Râmnicu Vâlcea, orașul cu care se învecinează la est.

Vorbim de un oraș atipic, care amestecă locuințele brâncovenești, cu cele din lemn, cu cele de munte, cu casele minerilor, cu case oltenești. La un moment dat în Ocnele Mari erau tot felul de naționalități, care lucrau în industria sării.

Ocnele Mari azi este stațiune. O așezare care se întinde frumos în căldarea dealurilor sărate, din spatele Râmnicului, mărginită de coline cu râpe înalte, pline de trovanți, sub pământ fiind acest uriaș zăcământ care atestă o vechime de peste 3000 de ani, orașului administrat în prezent de Remus Sasu.

”Normal că turismul este nota acestui oraș. Și industria minieră. Dar turismul este cel care va însemna existența orașului nostru pe viitor. Turismul balnear, dezvoltarea agrementul în Ocnele Mari. Prin proiectul european aflat în derulare, vro fi legate cele două entități administrative Ocnele Mari și Ocnița, prin alei, prin promenadă. Sunt cele două componente ale acestei stațiuni. Noi vom continua amplul proiect de asfaltare a majorității arterelor din oraș, extinde apa, gaze. Așteptăm planul de coeziune dar și PNRR să vedem ce ghiduri și pe ce măsuri putem aplica. Ideea este că la un moment dat să fim stațiune de nivel național. Dar pentru asta, Ocnele Mari trebuie să fie schimbat radical, să avem un complex balnear, mai multe spa-uri, peste 100 de structuri de cazare, locuri de distracție, etc. De aceea orice investitor care vrea să dezvolte afaceri aici este bine venit. Avem traseele turistice puse la punct, sunt multe de oferit. De fapt Ocnele Mari este o combinație între o localitate cu parfum de istorie, de stațiune a sării, de loc de odihnă, o destinație imobiliară pentru case de vacanță,  rezidență pentru locuitorii din Râmnicu Vâlcea”, spune Remus Sasu.

Ocnele Mari crește. Treptat reușește să atragă investitori, se modernizează spre periferii. are zone care sunt căutate de cei care doresc un teren sau să-și ridice o casă de vacanță.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *