Cel mai urât, probabil, parc din România se află la Râmnicu Vâlcea

În Râmnicu Vâlcea se află un parc sau…un aşa zis parc. Cel mai urât parc din Vâlcea şi poate candida cu succes la cele mai urâte din România.

Un parc plin de mizerii, de gunoaie, fără arbori (mulţi tăiaţi ca să facă foc în godinul catonierului) este parcul CFR sau parcul gării din Râmnic. Un parc devenit un uriaş WC public, plin de buruieni înalte, deşeuri şi hoituri de păsări sau plin cu pisici lepădaţi.

În 1880, odată cu frumoasa gară a Râmnicului (care nu mai este!!!) a fost amenajat un elegant parc de-a lungul aliniamentului căii ferate. Un parc cu tuia, pini, duzi pletoşi, cu bănci pentru relaxare, cu un chioşc de ziare, un parc pentru călătorii care aşteptau trenurile pe noua linie inaugurată Piatra Olt – Podu Olt.

Parcul avea castani, apă, o mică fântână arteziană, era un frumos loc verde pentru Râmnicul de la sfârşitul veacului trecut. Acesta se întindea şi la sud şi la nord de gară.

A rezistat până după Al Doilea Război Mondial. Întâi a dispărut partea de nord a parcului, deşi la început era grădina Restaurantului Oltul şi acesta dispărut în anii 90. Apoi s-a construit Centrul Militar şi parcul a fost efectiv desfiinţat în partea de nord.

Partea de sud s-a înjumătăţit odată cu construcţia blocurilor din zona gării şi a mutării străzii mai la est spre calea ferată. Strada efectiv a ras jumătate din parc, rămânând un mic dreptunghi dar care, până în 1990, a fost întreţinut.

După anii 90, parcul a fost închis publicului (!!!) şi a început să se degradeze. Mai întâi au fost tăiaţi din arbori, pentru încălzirea sobelor de la canton şi ulterior a devenit loc de depozitat gunoaie şi materiale pentru buticurile din apropiere.  Maidanezii s-au mutat în parc iar locul a devenit un WC public. Băncile au fost primele devastate…

Azi imaginea este grotească iar SNCFR nu vrea să renunţe la el dar nici să-l reabiliteze.

„Cred că sunt zeci de memorii către regională să ne dea parcul să-l administrăm. Este o zonă insalubră şi am dori să o amenajăm să fie cu adevărat un parc aşa cum era odată.,dar fără folos. Nu am reuşit dar nu renunţăm. Este păcat să avem  asemenea ruină în zona gării”, spune primarul Mircia Gutău.

Anii trecuţi, gara veche de 100 de ani, a fost demolată iar în locul ei a apărut o clădire urâtă gen supermarket, cu sticlă. O batjocură, o agresiune asupra istoriei.

O gară „modernă” şi un parc de gunoaie, asta este povestea Zonei Gării din Râmnicu Vâlcea.

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *