Cel mai tare festival de muzică bună din România se petrece la Brezoi – Woodstock-ul României

Cine ar fi crezut că celebrul festival Woodstock al anilor 70 din SUA va fi recreat la Vâlcea, în Brezoi, într-un oraş captiv între munţi, pe malul râului cu nume de hoţ, la intersecţia a 2 ducate turistice unice în România – Valea Lotrilor şi Ţara Loviştei.

Oraş vechi de graniţă, un efeverscent târg “napoletan” ca spirit, al secolului al XIX-lea, cu tot felul de răzvrătiţi – hoţi de codru, tâlhari de poşte şi de diligenţe, femei de moravuri uşoare, cu muncitori forestieri şi mineri, antreprenori dubioşi, cu zeci de hanuri, unde nopţile se sfârşeau spre dimineaţa cu o bătaioe zdravănă, cu spioni ai imperiului austriac dar şi cu venetici sau fugiţi de taxe de prin tot regatul, un oraş cu arhitectură de munte, cu contrabandişti. Aici este locul unde la 1848, se făcea negoţ cu arme pentru revoluţionarii din Ţara Românească. Cu potere şi cu mărfuri netaxabile, cu puncte de frontieră, unde vameşii şi contrabandiştii îşi cunoaşteau propriul cod. Un oraş în care zecile de poteci de munte duceau la ascunzătorile de prin peşteri, grote. Un  astfel de oraş a fost Brezoiu, unde chiar italienii s-au simţit ca acasă când au sosit aici după 1850. Unde buştenii de sus de la munte erau preluaţi la Gura Lotrului şi trimişi cu plutele jos pe Olt.

Brezoiul nostru, oraşul din Nordul Vâlcii, este locul unde comuniştii din anii 50 au fost opriţi, de câteva ori dezbrăcaţi şi obligaţi să-şi mănânce carnetele de partid, după ce rămâneau fără Gaz-uri sau IMS-uri. Un oraş extrem de dinamic azi, efeverscent, cu o industrie veche, care încearcă să mai reziste dar şi cu o industrie a turismului aflată la început şi care are multe promisiuni pentru viitor.

În viitoarea staţiune a nordului se petrece de anul trecut cel mai grozv, tare, cool, festival de muzică bună. Un festival de rock, blues, jazz, fusion, unde trupele din România vin să se descarce pe scenă, să învie munţii, să coaguleze aici, la Vâlcea, toate ingredientele de calitate, o poveste care a născut în 2017 şi tinde să devină deja un fenomen internaţional.

O idee pornită la o discuţie simplă de cafenea a prins contur şi a transpus, aici, la bifurcaţia Loviştei cu Lotrul, un festival în aer liber, Open Air Blues Festival, unde în acest an, până acum trei mari chitarişti din Canada, SUA şi Australia vin să se desfăşoare. Şi acesta este doar începutul.

De salutat companiile care au înţeles că arta are nevoie de sprijin, autoriăţile locale, Primăria Brezoi, Consiliul Judeţean Vâlcea implicate în acest demers mai mult decât educaţional, semn că fenomenul este unul deja asumat. Turismul cultural este la Vâlcea o noutate dar toate au început.

Brezoiul este astfel pentru 4 zile capitala muzicii bune din România, în mijloc de vară şi deja pensiunile din Valea Lotrului anunţă camere ocupate 100% pentru această perioadă. Primăria Brezoi apelează la localnici pentru a permite camparea în curţi şi de ce nu pentru a găzdui turişti la masă, pentru a oferi camere, pentru a fi ghizi ai zonei.

Brezoiul trebuie să câştige din acest fenomen şi să devină un loc de pelerinaj al artei…

Liviu POPESCU

loading...

One comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *