Cel mai frumos drum din sudul Vâlcii este aproape finalizat – Transalpina Vinului

Cu fonduri europene, în județul Vâlcea, se apropie de finalizare cel mai frumos drum, o cărare care merge prin ”pădurile” viticole ale județului, o arteră care șerpuiește, sus, pe ”creasta” molcomă a dealurilor însorite, de unde strugurii Vâlcii privesc spre răsărit, cu un zâmbet cristalin.

Este vorba de un drum de 11 km care leagă Prundeniul de Drăgășani, punând astfel temelia celui mai nobil turism, un ”turism nobil al viței nobile”. Un drum care deschide precum un prolog al manuscriselor de demult, harta celor mai multe crame, celor mai aristocrate seri de vară și toamnă, cu cele mai de prețios rețete culinare, alături de farmecul unui vin bun.

Drumul se rupe din naționalul 64 și pleacă curajos acolo, sus, spre raiul dealurilor viticole, șerpuind alene, printre marginile podgoriilor Vâlcii, acum în primăvara asta superbă care a adunat laolaltă florile de cireș și de vișin și de păr și măr, oferind decorul unei vieți aflată pe cale de a începe.

Un drum care urmărește exact muchia înaltă a dealurilor, arătând drumețului în stânga Oltul cu lacurile lui albastre, cu petecele arate și cu dealurile de est, iar în dreapta, căldarea cochetă a Mitrofanilor.

Dar Prundeniul rege, o comună care se urnește în acest an economic, are de câștigat din această coroană pe care drumul regal al vinului o oferă. Sunt până acum 7 crame și tot atâtea pensiuni în funcțiune sau în lucru pe această cale a viei de Vâlcea. Zone care te definesc precum o axialitate că ai fi în Toscana, lispând doar briza Mediteranei dar având Oltul, în față, un râu care a împrumtat de la cer câteva acuarele să desfete ochiul, celui care stă pe o terasă, aici, în raiul vâlcean.

Drumul galopează, apoi dansează, se așează încet și iar aleargă, pe cei peste 10 km, lăsând un spectacol de operă să mângăie auzul călătorului, Cuci, mierle și privighetori asigură un uriaș ansamblu coral, unul care nu se termină nicicând, pentru că asta e primăvara noastră românească. O simfonie, un imn adus celui mai frumois județ din România.

”În acest an vom avea recepția drumului. Un drum chiar frumos, deosebit. Deja sunt foarte mulți cumpărători și oameni care doresc să dezvolte aici afaceri. În turismul viticol. Aici vom avea un kilometrru zero al acestui produs de nișă. Drumul poatre fi pus în circulație și pentru competiții de ciclism, pentru maraton, pentru drumeții. Este o zonă care va fi îndrăgită sunt convinsă, de toti cei care vor ajunge aici”, spune Cristina Munteanu, edilul din Prundeni.

Și Consiliul Județean are un proiect similiar, de a continua acest drum și latura de sud, care să lege Drăgășaniul de Sutești, Crețeni, Gușoeni și Mădulari.

Dar până atunci, vă invităm să descoperiti cel mai frumos drum din Sudul Vâlcii, Transalpina Vinului, de la Prundeni.

Liviu POPESCU

One comment

  • Marius

    Din pacate drumul asta minunat se incheie cu vreo 3-400 m inainte de urmatorul asfalt deoarece aju ge in zona Dragasani.
    Primaria Dragasani nu a fost in stare sa gestionese restul asta astfel incat sa avem „happy ending”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *