Cel mai cunoscut izvor cu apă plată din Vâlcea se află la Băbeni, pe drumul naţional 64, fix pe paralela 45

Nu mai este niciun secret pentru nimeni faptul că izvorul cu apă plată din Băbeni este cel mai căutat de vâlceni din tot judeţul.

Apa plată este o apă potabilă foarte slab mineralizată (oligominerală), care conține sub 500 mg săruri/litru. Apa plată nu conține dioxid de carbon adăugat și poate fi consumată în cantități mari, fără indicații medicale. Apa cu substanţe organice în proporţie de 1,58%, fier în proporţie de doar 0,029% şi o duritate de 2,2% a fost descoperită din întâmplare, acum câţiva ani, după ce s-a forat un puţ pentru alimentarea unei şcoli aflate în apropiere.

Zilnic, la orice oră, la izvorul cu apă plată din Băbeni sunt cozi pentru această apă. Primăria a amenajat aici o parcare şi în tot cartierul sunt lucrări de amenajare a trotuarelor.

„Este un cartier social, dacă îl putem numi aşa dar de anul trecut am început să investim în infrastructura acestei zone, traversată de drumul naţional Râmnicu Vâlcea – Drăgăşani. Am amenajat zona izvorului, am asfaltat toate străduţele din cartier, am amenajat rigolele, am început trotuare. Cartierul era cel mai lovit de inundaţii şi prin digul de apărarea de pe pârâul Stâncolăului, acum locuitorii sunt feriţi”, spune primarul Ştefan Bogdan.

De la izvorul în jos se dezvoltă zona industrială de sud a oraşului, Băbeniul fiind şi un pol economic regional.

Luna trecută a fost inaugurată şi Casa de Cultură din localitate, o clădire care vine să complteze ansamblul urban central.

Prezent la ceremonie, preşedintele Constantin Rădulescu a oferit directorul Casei de Cultură o icoana şi a urat cât mai multe evenimente specifice acestei zone.

„De ce nu? Poate vom organiza aici o ediţie specială a Festivalului Colindului Vâlcean. Este o zonă bpgată în tradiţii, zonă de confluenţă între spiritul transilvănenilor şi al celor din Ţara Românească. Aici ambele ramuri ale neamului românesc au construit un oraş frumos, plăcut, aflat în plină dezvoltare. Un oraş în care investiţiile publice ale administraţiei au premers şi au stimulat pe cele private”, a spus Rădulescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *