Cei trei lideri de la Consiliul Judeţean, obligaţi să scoată Vâlcea din mediocritate

Avem o nouă conducere aşadar la nivelul Consiliului Judeţean. Una de la care există mari aşteptări şi de ce nu, mari speranţe.

De mai bine de un an, promovăm acest judeţ, cu unele exagerări literare, încercăm să facem un marketing de bun simţ pentru un judeţ cu un potenţial uriaş dar care nu a fost niciodată scos la înaintare pentru că 25 de ani şi mai bine, orice investitor în turims, fie că a fost privat, fie că a fost autoritate publică, a mers pe principiul, „mie ce îmi iese la treaba asta” sau dacă rezultatele veneau pe termen lung era clar că nu rentează.

Astfel, Rădulescu, Buşu şi Tudor se află în faţa a mai multor provocări. Şi trebuie să înţeleagă că dacă noi, acest ziar mic dar cu suflet mare şi-a făcut datoria este acum rândul lor.

În primul rând nu se face turism fără ca statul să nu intervină.

Trans1Statul este obligat să pună piatra de temelie. Acest fundament înseamnă infrastructură. Actuala conducere a Consiliului Judeţean trebuie să ştie că nimeni nu va urca la Vârful Romani, la Ursu-Ursuleţul, dacă nu e drum până acolo. Când spun nimeni, exclud cele câteva sute de turişti care vin să se cazeze la cele câteva pensiuni ale unor temerari care la lumină de generator au făcut minuni.

Transbucegiul este un drum judeţean care urcă pe platoul Babelor şi spre Peştera Ialomiţei. O investiţie a autorităţilor judeţene care facilitează accesul atât al investitorilor care doresc să ridice pensiuni sau hoteluri dar mai ales al turiştilor. Nu mai spunem că tot platoul Bucegilor este împânzit de telecabine, telegondole unele sunt investiţii publice altele private.

Şi apropo, CEZ Oltenia ştie că se poate băga cablul prin pământ şi nu e nevoie de stâlpi?

trans4Şi mai e ceva, la Sinaia nu a exitat o ceartă între Primăria Buşteni şi Sinaia pentru o palmă de pământ (vezi cazul Vaideeni – Voineasa şi s-a dus naiba un proiect european)

Vorbim despre Ţara Loviştei, păi fără DN7D, putem noi să avem lapte şi miere şi comori fermecate, mormântul lui Ramses, nimeni nu-şi rupe maşinile pe acolo. Din nou, e nevoie de un lobby al CJ Vâlcea pe lângă ministere, nu doar al primarului din Perişani.

Drumul mănăstirilor, acest drum nu se face cu un km pe an, nu se va mai termina niciodată!

La fel circuitul castrelor romane, transportul intre staţiuni, o Asociere Balneară între localităţile care deţin resurse minerale, dacă CJ Vâlcea nu îi adună pe primarii din Călimăneşti, Olăneşti, Muereasca, Ocne, Mihăeşti, Buneşti, Costeşti, Pietrari, Tomşani, Govora şi nu îi pune la masă, să elaboreze proiecte şi să-i ajute, povestea cu cea mai mare falie balneară, rămâne doar în vorbe.

Dacă nu sunt identificate toate conacele boiereşti, proprietari vechi sau actuali şi nu se pune în practică un plan amplu de valorificare ca itinerariu de istorie plus programe ample de reabilitări, din nou, vorbim vorbe.

Da, turismul poate asigura cel puţin jumătate din PIB-ul acestui judeţ dar nu cum este acum.

trans3Acum sunt doar mici pionierate, abia acum Călimăneştiul are o faţă domestică, Olăneştiul se străduie la fel, Govora pare că s-a trezit, Ocnele caută o identitate.

Vom vedea dacă noua conducere a CJ va înţelege că peste câţiva ani, platoul Căpăţânii – Parâng să fie sezon de turism tot timpul anului (domenii schiabile, telegondole, şosele asfaltate – Trancapăţânii, Strategica, Transalpina finalizată – hoteluri), staţiunile să aibă o pondere limitată a turismului social dar una accelerată a turismului de agrement, expozeul castelelor boiereşti, parteneriat cu USG pentru a încerca soluţii de valorificare şi în scop turstic a mocăniţei, un master-plan balenar pe cele 10 localităţi cu asemenea resurse, tarnsport constant între staţiuni. Un amplu proiect de promovare a Văii Lotrului, proiectul pemtru o  ţară a vinului, sprijinindu-i pe cei care îmbină turismul viticol cu agricultura, valorficarea ecosistemelor deltaice din lunca Oltului, cele 32 de mănăstiri să fie în top înaintea celor Bucovina, pe o registru rutier. Şi multe altelele.

Aşadar Rădulescu, Tudor şi Buşu au în faţă, pe masă un judeţ. O materie primă, de la Câineni şi până jos la Şuşani au multe de văzut, de arătat, de reproiectat, de elaborat. Totul depinde acum de ei şi de o echipă de profesionişti.

Despre CET şi Oltchim, se ocupă Borza şi Piperea, nu este treaba lor. Treaba lor este identitatea acestui judeţ şi valorificare resurselor pe care le deţine.

Le dorim succes celor care de vineri sunt în administrarea judeţului. Dacă vor şti să construiască, vor deveni pionierii economiei normale pentru Vâlcea, de nu vor găsi soluţii, se vor dilua şi ei în galeria sumbră a celor care au adus judeţul în pragul supravieţuirii.

Mihai IONESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *