Cei trei crai de la Consiliul Judeţean, să facă o excursie pe Valea Argeşului

De ce Argeşul a reuşit iar Vâlcea încă se mai caută, la nivel de turism montan. Acest aspect ar trebui să fie în atenţia lui Rădulescu, Buşu şi Valer Tudor.

Zilele trecute, având treabă în zona Arefu din Argeş, am văzut ceea ce înseamnă un turism ca la carte. Păi de la ieşirea dinspre Curtea de Argeş şi până la Poenari, fără să mă înşel, sunt pensiuni şi structuri hoteliere, cât are tot judeţul Vâlcea la un loc. Adică pe o porţiune de nici 25-30 de km, fiecare localitate are un număr de case paritar cu cele turistice.

Am privit peisajul, subcarpatic până la Arefu, abia acolo începe muntele, dar nu există loc în care să nu doreşti să rămâi. Pensiuni de toate tipurile de la cele rustice, mai moderne, mai eco, restaurante, hanuri. Da, o explozie de turism pe care Vâlcea nici că ar visa-o.

Relieful aşadar nu e cu nimic mai prejos faţă  de cel al Vâlcii, ba am putea spune că la noi este mult mai generos dacă privim, să spunem, analitic cu zona Văii Lotrului.

Hai să facem comparaţie: Argeşul are un drum de peste 2000 de metri? Are,  Transfăgărăşanul. Bun, are şi Vâlcea, Transalpina.

Până la Transfăgărăşan, avem lacul Vidraru. Pâi până la Transalpina avem nu doar lacul Vidra, ce-i drept la jumătate din Vidraru, dar mai e şi Brădişorul şi Mălaia. Vidraru oferă navigaţie de agrement. Vidra nu oferă nimic, decât un ciot de staţiune sindicală la margine. Pe malul lacului Vidraru sunt vreo 50 de pensiuni, pe malul lacului Vidra sunt 3!

Acolo, Valea Argeşului trece prin subcarpaţi, la noi, Valea Lotrului trece prin munţi direct. Tranzitul pe Valea Argeşului este de 100 de ori mai mare decât pe Valea Lotrului. De ce?

Ce oferă Argeşul şi nu oferă Vâlcea? Asta e cheia pe care cei care conduc judeţul ar trebui să o rezolve. Pentru că la noi, pâlcul de structuri turistice din zona Mălaia şi Voineasa este doar a 100 parte din zona Curtea de Argeş – Corbeni – Arefu

Adică, mai pe româneşte spus de la Călimăneşti în sus, prin Defileul Oltului până la Obârşie şi apoi sus pe Transalpina avem cel mai frumos culoar turistic din România, poate. Şi cu toatea astea, suntem departe, la nici 15% potenţial dezvoltat.

De ce nu reuşim să-i atragem pe marii investitori în turism aici, de ce nu sprijinim iniţiativele locale ale celor care vor să facă turism, ce ne împiedică să ne desfăşurăm?

Sincer nu ştiu şi mi-e o ciudă de mor, că nu suntem în stare să valorificăm ce ne-a oferit natura.

Să fie o cauză că noi, vâlcenii stăm şi ne confruntăm în orgolii mărunte, ne furăm singuri căciula, suntem prea îngâmfaţi într-o prostie pe care noi o numim fudulie?

Se prea poate, dacă mă uit bine la confluenţa dintre Lotru şi Olt. Numai noi suntem în stare să ţinem o hală ruginită a TCH-ului la Gura Lotrului iar în Brezoi, să avem pe partea stângă, cât jumătate din oraş, relicva socialistă a unei fabrici de lemn. Naiba, proprietarilor nu le sare în ochi această inepţie?

Mihai IONESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *