Cea mai veche moară din Vâlcea are 100 de ani şi se află în Ocnele Mari

Moara Trăistari
Pe teritoriul Ocnelor Mari, în zona Trăistari, până anul trecut funcţiona o Moară de măcinat, pe pietre de granit.

Această moară are o vechime de 100 ani, mai exact, în anul 1920, primul proprietar al morii a construit-o şi îl chema Ciolacu.

În anul 1940 preotul Antonescu a cumpărat-o şi atunci a construit şi actuala clădire din cărămidă.

Moara1Tot în această perioadă, a amenajat şi târgul de căruţe din faţa morii, unde se adunau localnicii să schimbe o vorbă sau să se bucure de un aldămaş. Nu există mărturii scrise că în această zonă, înainte, ar fi existat o moară pe apă, cu toate că aceasta se află în apropierea Pârâului Sărat.

Iniţial, această Moară de măcinat era acţionată de un motor termic, apoi a fost dotată cu un motor electric. Despre motorul cel vechi, ştim că avea 200 turaţii/min şi transmisia se efectua cu ajutorul unor curele late. Clădirea Morii este compusă din mai multe încăperi: Camera motorului, Camera morii, Camera pentru depozitat.

Pietrele de moară sunt confecţionate din rocă de granit cu înălţime de 30 cm, una este fixă si una este mobilă, între ele realizându-se măcinişul cerealelor.

moara2În anul 1951, preotul Antonescu a fost obligat să vândă această moară, deoarece angajatul pe care îl avea nu a întocmit bon de măciniş, şi tatăl lui nea Grigoroiu a cumpărat moara, pe care a deţinut-o până în 1962. În anul 1962, a avut probleme cu regimul comunist, care i-a confiscat-o fără nicio explicaţie, şi a fost condamnat la 6 luni de închisoare.

Din 1962, fost gestionată de CAP-ul din Râureni şi, după 1990, a revenit familiei, care a ţinut-o, mai mult ca pe o moştenire de suflet, în viaţă.

În urmă cu ceva timp, au fost sustrase vechiul motor termic şi anumite obiecte din clădire .

moara4Nea Grigoriu este un om în vârstă, care nu mai locuieşte în Ocnele Mari, dar vrea ca această moară să trăiască în continuare. Ca atare, domnia sa doreşte transformarea Morii Trăistari în Muzeu, pentru a prezenta cum trăiau înaintaşii noştri. Alături de Muzeul Buridava din localitate, care a fost construit pe amplasamentul vechii şcoli, modernizat şi înzestrat cu diverse exponate, acelasi lucru se poate realiza şi cu această moară.

(vinolaocnelemari)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *