Cea mai slabă, plicitisitoare campanie electorală, făcută parcă doar cu iehovişti!

Asistăm la cea mai slabă, monotonă, inertă şi amorţită campanie electorală din cei 26 de ani scurşi după revoluţie. O campanie care, efectiv, nu există decât prin câteva panouri prin oraşe şi comune şi  prin mai multe poze de facebook.

Nu tu conflicte între alaiuri, nu tu schimburi de replici, nu confruntări televizate, nu polemici, nu alergări pe străzi, nu reclamaţii la poliţie, nu altercaţii prin mesaje, este o campanie fără zvâc şi deja ne apropiem de ultima turnantă, iar somnolenţa e în toi.

Care să fie motivele pentru care această campanie nici nu există?

Primul motiv ţine de legea electorală, o lege care a limitat drastic finanţele în această luptă electorală, astfel încât candidaţii au fost plafonaţi la o sumă derizorie pentru a se face cunoscuţi, ceea ce a oferit, din start, un avantaj pentru primarul în funcţie, cel care are o altă vizibilitate. Astfel, un miliardar care ar dori să fie primar la Dâlga nu are pârghii să fie mediatizat decât la negru, şi aici stă la pândă DNA. Şi restul presei…

Alaiurile electorale sunt mai degrabă similare unor cortegii funebre decât unor alaiuri de nuntaşi. Cohorte de roşii, galbeni, verzi şi albaştri umblă cu nişte cartoane colorate din poartă în poartă, exact ca iehoviştii, şi nici ei nu ştiu ce să le spună bieţilor oameni.

Nu mai sunt concerte, nici de pop-rock, nici de folclor, nici baloane, nici brichete, nici pixuri, campania electorală este o frecţie la piciorul de lemn, care nu va aduce nici măcar 5% procente în plus la vot,  darămite noi convingeri electorale faţă de cele din precampanie. Adică, să ne fie clar, cine îl vota pe Gutău sau pe Rădulescu sau pe Crăciunescu sau  pe Grigorescu înainte de 5 mai, tot aceiaşi o vor face şi pe 5 iunie.

O campanie invizibilă, monotonă, care te adoarme. Noroc cu Condrea, săracul, altfel televiziunile ar fi intrat pe pierdere. Confruntarea Firea – Predoiu nu mai pasionează pe nimeni. Ar trebui devansat primul tur, măcar pentru duminica asta, altfel, efectiv pierdem timpul încă 7 zile.

Singurul aspect ţine de mediul rural, unde primarii vor trebui să alinieze batalioanele de electori pentru a aduce voturi la nivel de Consiliu Judeţean.

Există şi o explicaţie de altă natură: că acesta este semnul de civilizaţie, că aşa este şi în vestul Europei, că o campanie în occident este la fel de prezentă în cotidian ca orice alt eveniment, nu are nimic deosebit.

Dar parcă la noi, la latini, era altfel, cu dezvăluiri şoc despre nu ştiu care candidat, cu bâte pe spinare, cu sărituri peste gard, cu mălai şi făină, cu mici, cu bere, cu zile de sărbătoare rurale, cu candidaţi care  urcau pe scene. Şi astea au fost date la o parte. Nu mai avem tradiţii, este ca şi cum ne-am dat singuri legea prin care se interzice înjunghierea porcului de Crăciun!

Deh, o campanie de nici măcar 6300 de lei. Atât dai, atât te ţine!

Mihai IONESCU

One comment

  • cristina

    aiurea . asta este ceeace se vede , in fapt condidatii PSD – isi aduc votanti , cu vize de flotant . Niste nemernici . De ce , eu , cetatean al comunei respective , sa suport un primar ales de cineva care nu locuieste pe raza comunei ? De ce sa vina unn cetatean de la oras , doar pentru simplu fapt ca a avut candva acolo o bunica , sau mamica , si a carui locuinta nu o deschide decat odata din n joi in paste si nici macar, sa puna stampila votat pe un primar care nu este dorit de cei care stau acolo ? nu este moral in primul rand . Daca le pasa, asa zisilor flotanti doritori de PUTERE , de ce nu si fac domiciliul si nu locuiesc efectiv in localitatea cu pricina daca tot isi voteaza primarul ? Sa ramana , daca tot vor si sa suporte consecintele unor avizi de putere

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *