Cea mai mare instalaţie de prelucrare a gazelor din România, la Mădulari, Vâlcea

Este deja un adevăr, austriecii de la OMV lucrează în prezent la cea mai mare instalaţie de prelucrare a gazelor naturale, în Bălşoara Mădulari.

O echipă de 150 de specialişti din Austria, Germania şi de la Ploieşti execută zilele acestea partea de automatizare, instalaţiile, urmând ca, în viitorul apropiat, platforma chimică din Mădulari să fie gata.

Nu se ştiu exact costurile, investiţiile par că depăşesc ordinul zecilor de milioane de euro, cert este că, pentru instalarea coşului, a fost nevoie de o supermacara, una din cele 8 care se află în prezent în funcţiune în Europa.

Dimulescu„Mădulari este o comună cunoscută prin rezerva de gaze naturale, de fapt, tot acest areal – Suteşti, Mădulari, Guşoeni – are zăcăminte de petrol şi gaze naturale. Deci, era firesc ca cei de la OMV să-şi diversifice operaţiunile aici în localitate. În cazul de faţă este o investiţie foarte mare, care va pune Mădulariul pe harta economică, nu doar a judeţului”, spune primarul Daniel Dimulescu.

Compania OMV Petrom (SNP) a plătit 61 milioane de euro firmelor germane de construcţii Max Streicher şi Bilfinger pentru a realiza, la cheie, instalaţiile care vor înlocui două staţii vechi de procesare a gazelor din judeţele Vâlcea şi Vrancea.

Cele două unităţi aflate în zona zăcămintelor Mădulari şi Burcioaia sunt în exploatare din anii ’80 şi, în prezent, procesează circa 1,1 milioane de metri cubi pe zi, echivalent cu aproape 4% din producţia zilnică de hidrocarburi a Petrom. În cei 30 de ani de utilizare, echipamentele s-au degradat, astfel că producătorul de petrol şi gaze a dorit să înlocuiască infrastructura din ambele situri cu instalaţii noi, complet automatizate şi care să respecte noi criterii de siguranţă, sănătate şi mediu.

Proiectul va avea şi rolul de pilot, noul design urmând să fie folosit în toate proiectele similare derulate la nivel global de grupul austriac OMV. Peste contractul principal, cele două firme germane vor mai putea contracta şi lucrări similare în valoare de 200 milioane de euro, pentru a acoperi cheltuieli neprevăzute.

AP

 

2 comments

  • Rosca

    Buna seara,ma interesează dacă și angajaza firma specialiști în domeniul gazelor .

  • Titu Ion

    Sunt mandru de judetul meu ! Daca asemenea investitie se va derula la Madulari, jud.Valcea va intra in topul judetelor cu dezvoltare inalta,la care daca se adauga si turismul,vom fi in top 10 !Bravoooo !!! Conducerea judetului trebuie sa vina din urma cu infrastructura !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *