Cea mai mare eroare judiciară din Vâlcea! Mircia Gutău a câştigat la CEDO. A fost condamnat pe nedrept

Condamnarea de la ICCJ a primarului din Ramnicu Valcea Mircia Gutau, dupa doua achitari pe „fapta nu exista” la fond si apel, a fost dispusa cu incalcarea dreptului la un proces echitabil. Dosarul lui Gutau a fost rampa de lansare a Liviei Stanciu la sefia ICCJ. Procuroarele DNA Camelia Sutiman si Claudia Rosu au pus la dosar stenograma falsificata a „mitei”. Urmeaza achitarea in revizuire (Hotararea)

Lovitura napraznica pentru imaginea judecatoarei Livia Stanciu, cea care a provocat un imens scandal judiciar la inceputul anului 2010, condamnandu-l in recurs pe primarul municipiului Ramnicu Valcea, Mircia Gutau, la 3 ani si 6 luni inchisoare cu executare pentru luare de mita, dupa ce acesta fusese achitat la fond si la apel pe motiv ca „fapta nu exista”. La cateva luni dupa aceasta decizie, Livia Stanciu a fost numita sefa Inaltei Curti de Casatie si Justitie de Traian Basescu, fiind de notorietate rivalitatea politica dintre fostul presedinte al Romaniei si Mircia Gutau. Ei bine, executia primarului din Ramnicu Valcea a fost demascata astazi de Curtea Europeana a Drepturilor Omului. Judecatorii de la Strasbourg au stabilit, marti 8 noiembrie 2016, ca Mircia Gutau a fost condamnat cu incalcarea dreptului la un proces echitabil.

Mai precis, examinand decizia nr. 273/27.01.2010 a judecatorilor supremi Livia Stanciu si Vasile Alixandri (solutie adoptata – atentie! – cu opinie separata din partea presedintei de complet Ana Hermina Iancu), Curtea de la Strasbourg a stabilit ca hotararea ICCJ a fost pronuntata cu violarea principiului nemijlocirii, condamnarea lui Mircia Gutau fiind dispusa pe reinterpretarea probelor testimoniale administrate in fata instantelor inferioare care au adoptat solutie de achitare pe litera a) – „fapta nu exista” (sentinta nr. 182/18.06.2007 a Tribunalului Alba si decizia nr. 39/10.04.2009 a Curtii de Apel Constanta). CEDO nu a acordat si o reparatie asa cum obisnuieste atunci cand constata violari ale Conventiei, intrucat Gutau nu a cerut daune.

Curtea constata din nou ca Inalta Curte de Casatie si Justitie si-a fundamentat intr-o maniera determinanta solutia de condamnare a reclamantului pentru coruptie pasiva, printre altele, pe o noua interpretare a declaratiilor de martor administrate in fata instantelor inferioare, iar aceasta fara a-i audia pe martorii in cauza. Bazata in special pe depozitiile acelorasi martori, Inalta Curte a mers mai departe decat instantele inferioare” – arata Curtea de la Strasbourg in paragraful 27 din hotarare (motivarea judecatorilor europeni poate fi citita integral la final – paragrafele 20-25 si 26-29).

Ca urmare a abuzului ICCJ din 2010 scos la iveala acum de CEDO, va fi promovata obligatoriu revizuirea dosarului, iar Mircia Gutau va fi suta la suta achitat, cu atat mai mult cu cat, asa cum Lumeajustitiei.ro a aratat la momentul respectiv, stenograma privind asa-zisa luare de mita, pusa la dosar de vestitele procuroare de caz Camelia Sutiman si Claudia Rosu  de la DNA, continea date false raportat la realitatea din interceptarea telefonica, in sensul ca pe transcript este indusa o afirmatie, care pe inregistrarea audio este de fapt un „NU!” categoric, deformare cu scopul determinarii judecatorilor supremi sa creada a primarul ar fi acceptat mita prin nerespingerea ofertei.

Lumeajustitiei.ro solicita Procurorului General al Romaniei Augustin Lazar declansarea de indata a unei anchete penale impotriva procuroarelor DNA Camelia Sutiman, adjuncta Sectiei a I-a din DNA la acel moment, ajunsa intre timp sefa prin PICCJ, si Claudia Rosu, sub aspectul eventualei infractiuni de represiune nedreapta, precum si anchetarea Liviei Stanciu pe baza hotararii CEDO care a stabilit ca aceasta a incalcat drepturile fundamentale ale unui primar in functie, care a fost destituit cu acest dosar politic si aruncat dupa gratii din vina ei.

întreaga motivare a CEDO aici

http://www.luju.ro/static/files/2016/noiembrie_2016/08/AFFAIRE_GUTAU_c._ROUMANIE.pdf

One comment

 • Cristi

  Se judeca din nou?
  Si daca primeste mai mult ce se intampla?
  Nu mai suport tilurile astea pompieristice

  Cedo a arata ca nu s-au respectat procedurile, nu ca este vinovat sau nevinovat

  E cam nasol, sunteti in urma rau frate, oamenii se mai si desteapta, gata cu pompierii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *