Cea mai mare donaţie de opere de artă din România de după 1990 s-a făcut la Râmnicu Vâlcea, la Muzeul de Artă

De joi, Râmnicu Vâlcea, mai exact Muzeul de Artă din Râmnic, va intra pe harta internaţională a muzeelor prin faptul că va deţine, din 15 iunie a.c., una din cele mai impresionante colecţii de tablouri din România.
Se poate spune, fără replică, faptul că Muzeul din Râmnicu Vâlcea a primit cea mai mare colecţie de tablouri, după 1990. Da, cea mai mare donaţie de artă din 1990 până în prezent a fost făcută la noi.
„Negocierile au durat 5 ani cu familia Paul şi Sanda Dumitrescu. Nu a fost uşor să-l convingem pe domnul Dumitrescu să facă donaţia pentru Râmnic, dar am avut un avantaj. Domnul Paul Dumitrescu este vâlcean la origini. Iar acest gest absolut impresionant este de necomentat. Da, Râmnicu Vâlcea primeşte 55 de tablouri semnate de Tonitza, Pallady, Ressu, Petraşcu, Lucian Grigorescu, Steriadi, Ciucurencu etc. Valoarea acestor tablouri este undeva între 1,5 – 2 milioane de euro. De joi, aceste piese vor fi expuse la Muzeul Judeţean de Artă”, spune directorul instituţiei, Claudiu Tulugea.
Paul şi Sanda Dumitrescu au 80 de ani, sunt colecţionari de artă care locuiesc în prezent în Bucureşti. Cei doi iniţial se orientaseră spre Muzeul Naţional de Artă pentru a face această impresionantă donaţie.
Astfel, muzeul din Râmnicu Vâlcea se apropie de 3.000 de astfel de exponate – grafică, picturi etc., intrând în rândul marilor muzee ale României.
Conducerea muzeului, ştiind astfel ce opere de artă deţine, a luat toate măsurile de securitate – camere video, detectoare de mişcare, o întreagă aparatură care să ţină departe „amatorii” de artă altfel obţinută.
AP