Cea mai înaltă cascadă din România ar putea fi distrusă de o Microhidrocentrală

Cea mai înaltă cascadă din România, identificată de curând în judeţul Vâlcea, se află în pericol de dispariţie.

Da, pare de necrezut, dar acesta este adevărul asupra Cascadei lui Ciucă sau a Scoruşului sau Cascada de pe Valea Bucuresei, cum mai este cunoscută. Anumite interese meschine, care ţin strict de domeniul  economic, sunt pe cale de a o distruge.

Despre ce este vorba? O companie din Slatina, de doi ani, se luptă să ia un aviz pentru a construi în zonă o microhidrocentrală. Adică, un minicomplex enegetic, care ar urma să schimbe debitul de apă, mai exact să-l anuleze, să distrugă mediul înconjurător şi, astfel, cascada să dispară de pe faţa pământului.

Compania a depus o cerere de avize la Consiliul Judeţean şi la Primăria Mălaia. Din discuţiile purtate cu reprezentanţii Primăriei Mălaia, atât primarul Sergiu Bogdan, cât şi viceprimarul Leo Chirculescu, se pare că avizul va fi negativ. Aceştia, însă, trebuie să emită de urgenţă o adresă către CJ Vâlcea pentru a stopa tot procesul demarat de compania din Slatina.

Urmează ca cei de la Consiliul Judeţean Vâlcea să nu facă vreo prostie şi să emită certificatul de urbanism.

În acest sens, rugăm cititorii noştri să distribuie acest material şi rugăm ONG-urile care au protestat, în judeţul Argeş, împotriva companiilor care doreau să facă astfel de MHC-uri, să ne ajute.

Facem apel către compania din judeţul Olt să oprească imediat orice intenţie de a construi ceva în zona Cascadei mai sus menţionate, pentru a nu distruge unul din cele mai importante obiective turistice din România.

Cascada lui Ciucă sau Cascada Scoruş sau Cascada de pe Valea Bucureasa a fost descoperită din întâmplare, în urmă cu câteva luni, într-un teren sălbatic din Munții Lotrului, în zonă neexistând niciun traseu turistic.

„Aceasta era cunoscută drept apa spânzurată, localnicii și majoritatea ciobanilor știau de ea. Are aproximativ 80 de metri și, deși Cascada Cailor este mai înaltă, din câte știm, cea din urmă este formată din etaje, în timp ce cascada vâlceană are o cădere directă, fără etaje. Evident, trebuie mai multe lucruri analizate pentru a fi catalogată drept cea mai înaltă cascadă din România”, a declarat șeful Serviciului Salvamont și Salvaspeo Vâlcea, Mircea Lera.

Reprezentanţii Consiliului Judeţean Vâlcea au declarat că vor prelua iniţiativa pentru ca această cascadă să fie declarată în topul cascadelor din România.

Cascada lui Ciucă, înaltă de 80 de metri, se află pe Valea Bucureasca, la aproximativ 2 kilometri de drumul național 7A, pe o potecă de munte, într-o zonă sălbatică a Munților Lotrului.

În ceea ce priveşte concurenţa, Cascada Cailor este situată în apropiere de stațiunea turistică Borşa, în partea de NE a Munților Rodnei. Apa adunată într-un circ glaciar se scurge peste un abrupt calcaros, numit ˝Podul Cailor˝, în mai multe trepte, rezultând cea mai mare cascadă din România. Se află la altitudinea de 1300 m, iar căderea de apă este de 90 metri. Cascada este accesibilă din mai multe direcții, dinspre Borșa-Complex cu telescaunul, sau pe jos, sau dinspre zonele mai înalte ale Munților Rodnei.

Numai că cei 90 de metri ai Cascadei Cailor nu sunt verticali, ci în etaje, cel mai mare etaj având 18 metri, spre deosebire de Cascada din Mălaia, care are o cădere verticală de 80 de metri.

Redacţia

4 comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *