Cea mai importantă lege pentru fludizarea şi urgentarea investiţiilor a fost aprobată joi de guvern

Guvernul a adoptat joi o Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea pachetului de legi privind achiziţiile publice, astfel încât procedura de atribuire a unui contract să fie simplificată. Potrivit noii prevederi, cei care contestă licitaţiile aferente achiziţiilor publice trebuie să depună o cauţiune de 2% din valoarea contractului, sumă care poate fi recuperată doar dacă se dovedeşte că au avut un motiv întemeiat să conteste procedura.

„A fost adoptată OUG pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu efecte în domeniul achiziţiilor publice iniţiate de Ministerul Finanţelor Publice”, a anunţat purtătorul de cuvând al Guvernului, Nelu Barbu. Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a explicat miercuri seară principalele modificări ale acestor legi. Astfel, prin noile modificări, doar Curtea de Conturi va fi cea care veridică modul în care sunt făcute cheltuielile publice. De asemenea, nu se va mai relua procedura de atribuire a contractului în cazul în care este necesar ca încă ceva să se adauge la contract. „Curtea de Conturi şi ANAP de multe ori se suprapuneau pe anumite atribuţii referitoare la controlul procedurilor de achiziţii publice.

Prin OUG, doar Curtea de Conturi va fi cea care verifică, după atribuirea unui contract, modul în care acesta a fost atribuit. Oricum Curtea de Conturi verifică modul în care cheltuielile publice sunt efectuate, e normal şi logic ca acel moment să se verifice şi modul în care un contract a fost atribuit”, a explicat Teodorovici. De asemenea, în cazul în care există o situaţie de forţă majoră, precum calamităţile, se poate da ordin de începere a lucrărilor, pentru repararea unui drum, de exemplu, iar în paralel să se desfăşoare şi procedura de atribuire a acelui contract.

Ministrul Finanţelor Publice a mai spus că întregul proces al atribuirii contractului va fi comunicat la final, nu la fiecare etapă. „Era o practică foarte nocivă de a comunica la fiecare procedură rezultatul acelei etape. Asta făcea ca firmele interesate doar de a întârzia procedurile de achiziţie publică, făceau acele contestaţii. Pentru a elimina aceste situaţii, se comunică rezultatul atribuirii contractului. Deci efectiv întregul proces se comunică la final şi dacă vor să depună contestaţie, este dreptul acestora, dar nu se face acest lucru la fiecare etapă”, a mai spus ministrul. O altă modificare adusă pachetului legislativ se referă la introducerea unor cauţini pentru cei care vor să conteste, respectiv 2 la sută din valoarea estimată a contractului.

„Se făcea contestare pentru orice motiv. Am introdus câteva prevederi care fac trimitere la o cauţiune pe care cei care vor să conteste, care este de 2 la sută din valoarea estimată a contractului, dar cuprinsă între 35.000 de lei şi 85.000 de lei. În instanţă, taxa pentru depunerea plângerii va fi de 2 la sută până la 100 de milioane”, a precizat Teodorovici.

Una din principalele modificări aduse este următoarea

Procedurile de atribuire reglementate de prezenta lege, pentru care este obligatorie publicarea unui anunț de participare și/sau de atribuire în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, se aplică în cazul atribuirii contractelor de achiziție publică/acordurilor-cadru a căror valoare estimată, fără TVA, este egală sau mai mare decât următoarele praguri valorice: a) 24.977.096 lei, pentru contractele de achiziție publică/acordurile-cadru de lucrări; b) 648.288 lei, pentru contractele de achiziție publică/acordurile-cadru de produse și de servicii; b 1 ) 994.942 lei, pentru contractele de achiziții publice/acordurile-cadru de produse și de servicii atribuite de consiliul județean, primărie, consiliul local, Consiliul General al Municipiului București, precum și de instituțiile publice aflate în subordinea acestora; c) 3.376.500 lei, pentru contractele de achiziție publică/acordurile-cadru de servicii care au ca obiect servicii sociale și alte servicii specifice, prevăzute în anexa nr. 2.

One comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *