Ce se vrea în Bălceştiul lui Poenaru? Un Centru Medical Uman sau un Centru Social pentru Dizabilităţi?

Nu greşim cu nimic dacă îl numim capitală de sud sau de margine sud-vestică a judeţului. Este vorba de oraşul unde se făcea negoţul de munte cu cel de şes, unde oltenii de jos schimbau opincile şi luau pe ei sumanele de la deal, este de departe cel mai interesant târg al Vâlcii.

Da, e vorba de Bălceşti, oraşul care are un centru istoric şi un parfum de epocă, unul scris de cerneala lui Poenaru şi de danţurile şi zaiafeturile de la conacul Otetelişenilor.

Considerat o Craiovă în miniatură pentru că are ceva din nobilimea de altădată dar şi din spiritul târgoveţilor olteni, Bălceştiul are păstrează şi azi multe de casele unde Pârâienii, Pleşoienii, Zătrenii şi Otetelişenii aveau reprezentanţe agricole, unde se făceau actele de vânzare cumpărare moşii, este oraşul care l-a dat pe Poenaru, drapelul României.

De aceea se păstrează mult din parfumul interbelic iar autorităţile fac eforturi pentru a reda această etichetă printre blocurile socialiste şi încercând să rezolve o problemă care pare la această oră o fundătură.

În 1880, Otetileşenii, marii boieri ai acestui ţinut construiesc la Bălceşti un spital „Otetelişu”, al 3-lea din Vâlcea îm acea vreme şi care se dorea să servească „întru sănătate şi îngrijirea întregii suflări din valea Olteţului” precum şi a celor care „veneau la Târgul Mare şi întâmpinau boale pe drum sau la locul de comerţu”.

Un spital mic deci, cochet care avea să reziste peste 100 de ani, adică până în anul 2011, când guvernul Boc ia decizia de a face o uriaşă economie (de 3,5% !!!!) la nivel naţional şi decide abuziv închiderea tuturor spitalelor mici din România. Spitalul Oteteliş dispare astfel de pe harta sănătăţi şi trist este că în ziua cu pricina, 1 martie 2011, un om din Laloşu îşi pierde viaţa în faţa porţilor închise ale fostului spital.

Spitalul este abuziv transformat în cămin de bătrâni în directa subordonare a Ministerului Muncii care promite că va asigura finanţare. 40.000 de oameni protestează dar fără niciun efect, Bălceştiul istoric pierde un spital istoric care, chiar dacă nu făcea transplanturi de inimi, aşa mic cum era, el asigura confortul chiar şi mental pentru omul de rând că la o adică are cine să-i dea primul ajutor.

Numai că în timp Căminul de Bătrâni a luat fiinţă dar niciodată nu a fost asumat de populaţie. În cămin  au fost aduşi rezidenţi din mai multe localităţi iar din 2015, primăria primeşte anunţul: Ministerul Muncii se degrevează de finanţarea acestui cămin şi sarcina revine autorităţilor. Şoc, adică o sumă de peste 1 miliard de lei pe lună revine primăriei.

Nici vechea administraţie şi noua nu sunt de acord, pentru că nu pot face faţă acestor echeltuieli. Decât cu o condiţie. Măcar dacă ar fi numai rezidenţi din Bălceşti, ar putea să încerce să facă un efort

„Am luat legătura şi cu primăriile localităţilor de unde provin pacienţii. Şi le-am spus că este nevoie de ajutor din partea lor. Dacă e să fie cămin regional, atunci cheltuielile pot fi împărţite. Nu am primit niciun răspuns ca să nu zic un refuz. Am apelat la DGASPC, la Consiliul Judeţean, soluţia care ni s-a comunicat nu este acceptată de populaţie, populaţie care vrea, cum este şi normal un spital şi nu altceva”, spune primarul Constantin Aleca.

Soluţia propusă ar fi ca în vechiul Spital al Otetelişului, în centrul oraşului, lângă Liceul Teoretic, să funcţioneaze cu Centru pentru Persoanele cu Dizabilităţi din Vâlcea.

Primăria spune că nu respinge această idee dimpotrivă un asemenea centru se pretează în zona Cârlogani, unde este vechea şcoală şi unde se poate amenaja un parc, nu aduşi „pacinţii în zona civică, între blocuri”

„Avem un local închis al unei şcoli pentru aceşti oameni. Dacă se doreşte un astfel de centru e în regulă. Noi în centrul oraşului, şi nu eu ca primar, mă refer la populaţie ne dorim un centru medical, în amintirea vechiului spital. Sunt chiar doi investitori care doresc să amenajeze un centru medical cu servicii multiple, de la pediatrie, interne, ORL, stomatologie pentru populaţie, cabinete moderne. Adică să nu meargă oamenii 50 de km până la Drăgăşani pentru o injecţie”, spune primarul Aleca.

Astfel, acesta este decis ca în următoarea şedinţă a Consililului Local să se repare marea greşeală a guvernului Boc, acea „crimă adusă sănătăţii din Vâlcea” şi să se decidă închiderea acestui cămin care, niciodată nu a fost asumat de populaţie şi, redarea clădirii în regim medical şi propusă pentru investiţii pe acest segment.

„Bălceştiul trebuie să aibă un centru medical modern, performant, oraşul creşte, are o dinamică economică, avem un parc industrial, suntem pe o rută comercială importantă a Olteniei, aşadar necesitatea unei unităţi sanitare este mai mult decât vitală. Şi nu este doar opinia celor din Bălceşti, ci este dorinţa celor din Diculeşti, Laloşu, Făureşti, Lăcusteni, Ghioroiu, Zătreni, Livezi, adică pentru sud-vestul judeţului”, conchide Aleca.

Rămâne astfel că autorităţile locale şi cele judeţene să se aşeze la aceeşi masă, pentru că este momentul să se repare un abuz guvernamental din 2011 şi căutată o soluţie care să fie benefică pentru populaţia din Bălceşti, să respecte farmecul acestui mic oraş al Vâlcii şi să aibă viitor.

Liviu POPESCU

2 comments

  • Dinu Marius

    Minciuni!!!! Tot Aleca Constanțin a ajutat și la desființarea spitalului din Balcesti. În 2o11 era un membru marcant al PDL-ului și chiar el a propus desființarea spitalului din Balcesti.Acum , el ia salariu de 40 de milioane , iar angajatii caminului nu si -au mai luat salariile de 8 luni de zile . Sa îi dea Dumnezeu atâta sanatate cât rău le-a făcut și încă le mai face el, angajaților de la camin!!!

    • Marius Cristian Dinu

      Ceea ce apare scris mai sus nu este scris de către mine ,Marius Dinu .
      Observ cu părere de rău ca in ultima vreme tot mai multe persoane fără „sânge in instalație ” sub umbrela anonimatului sau mai rău sub numele (semnătura ) altor persoane ,postează fel și fel de comentarii .
      Dacă aveți anumite păreri postatile fraților sub numele vostru ,asumați-vă opiniile ,asta dacă aveți cum am mai spun „sânge in instalație „,însă se pare ca nu ,ceea ce denota ca ……@????!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *