Ce localitate vâlceană săracă ar fi putut ajunge o stațiune de top în România dacă era bine administrată

Avea toate ingredientele pentru a fi în primele 5 stațiuni balneare ale României. Avea aer, avea izovare minerale, era așezată pe frumosul drum al Olteniei de sub Munte, în Mărginimea Horezului, are cele mai curate ape subterane care formează lacuri cristaline, avea renume, avea o istorie, avea tradiție, avea tot ce îi trebuie.

 

Din păcate, a avut parte de mai bine de 20 ani de cea mai proastă administrație care a dus Băile Govora pe cea mai joasă treaptă economică, fiind alături de comunele mici din Vâlcea, cu cel mai mic buget de venituri în coadă clasamentului.

Recent, directoarea unui hotel din Govora ne apostrofa pentru faptul că ”nu vedem bine” și stațiunea este plină de turiști. Ironia face ca atunci când am fost certați, ne aflam chiar la hotelul vecin din același lanț iar la terasă eram singura masă ocupată.

Adevărul este unul sinistru, Băile Govora este o stațiune moartă, decedată cu acte în regulă, unde Casa de Pensii mai sprijină turismul social, aducând aici turiști pensionari care însă nu aduc un plus economic stațiunii. Sunt din cei cu venituri mici care de regulă cumpără o drugă de parizer și trei roșii într-un magazin. Plimbându-se printre ruinele vechii Sighișoare a sudului.

Dacă ți-ar spune cineva că stațiunea era cotată în 1930 la bursa de la Paris nu ai crede. Dar așa este. Că,  centrul  de comandă pe județul Vâlcea al ocupației germane între 1940 – 1944 era în Govora, asta pentru că ofițerimea germană aprecia bunul gust al hotelurilor de epocă, nici asta nu ai crede. Că aici, la campionatele internaționale de bridge veneau englezi, scoțieni, olandezi, nici asta nu ai crede.

Că seratele cu pian și promenada prințeselor Cantacuzino, Caragea, prin parcul lui Pinard erau deja o obișnuință. Da, aceasta era Govora Zorilenilor. Govora aristocrației românești.

Dar Dezastrul Govorei s-a numit administrația Mateescu. Omul care va intra în istoria turismului vâlcean, drept groparul stațiunii Băile Govora. Omul care a reușit performanța ca în 2021 să aducă în stațiune 1.231 de turiști (in afara Casei de Pensii)!!! În condițiile în care la Călimănești au fost 23.421 de turiști iar la Olănești 18.324 iar la Brezoi 9.654. Este halucinant nu?

Ce putea să facă Govora? Putea multe….Putea să aibă o campanie puternică de marketing să invite antreprenorii să investească aici, să creeze evenimente, festivaluri, să dea viață parcului, cazinoului. Să permită realizarea acelui superb campus de rulote, despre care ne-a vorbit viceprimarul Radu Bărăscu.

”Puteam să renaștem Govora la Curături. Să îi dăm viață. Să realizăm poate unul din cele mai frumoase campusuri, parcuri de rulote, parc tematic. Am reușit să găsim în subteranele Govorei cea mai curată apă. Un cristal de smarald care nu seacă. Se putea amenaja aici, un superb campus. Aici puteam învinge Brezoiul la festivaluri dacă cineva era receptiv la proiectul nostru. Proiect pe care l-am îniantat primăriei. Nu a fost să fie. Dar timpul nu este pierdut. Govora va scăpa de această moarte clinică în care se află”, spune viceprimarul Bărăscu.

Va scăpa de mateescism.

Bărăscu este dezamăgit de faptul că s-a făcut de răs în fața Federațiilor de Șah și Bridge, după ce luase legătura cu cele două organisme pentru a reînvia aceste două mari competiții. De ce? Pentru că aceste două foruri au cerut poze cu locația, evident, vechiul cazinou. Dar primarul Mihai Mateescu, spune Radu Bărăscu, a refuzat să se permită accesul în cazinou. Cum refuză să predea cheile de la baza de kinetoterapie, care stă închisă de la inaugurare. Așa cum stă parcul, așa cum stă toată lumea.

Localnicii sunt supărați. Cei care aveau camere de pus la dispoziție pentru turiști. Nu vine nimeni. ”La Vaideeni sunt pline casele private de turiști, la noi nu vine nimeni”, spune un proprietar de pensiune.

Govora se prăbușește precum drumul care urcă la Curături, un drum care acum 7 ani era o splendidă serpentină printre pădurile de fagi. Acum este distrus, cu asfalt sărit, un drum lăsat pierzaniei.

Această localitate putea să să fie una de top național. Având al doilea echilibru ionic din Europa. Fiind cea mai bună stațiune pentru bolile respiratorii. Cine mai știe asta? Hotelul Ștefănescu aflat în construcție de 20 de ani!!!! O palmă la adresa urbanismului din această stațiune, unde clădirile în paragină sunt mai multe decât cele reabilitate.

Nuferii care privesc spre viitor din frumoasele lacuri cu apă cristalină de la Curături speră că minunile pot salva această stațiune, îi pot reda demnitatea și blazonul de acum aproape un secol.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *