Ce căuta cireada de ipocriţi din Vâlcea, pe 1 decembrie, la statuie?

Am stat, preţ de o jumătate de oră, la armata de oameni, indivizi ajunşi, din pură întâmplare oportunistă, să lingă hârtii prin instituţiile statului din Vâlcea. Toţi aceştia erau prezenţi la statuie, de 1 decembrie.

Nu, degeaba s-a ieşit în stradă, pentru că aceşti indivizi nu au nicio legătură cu 1 decembrie, habar nu au, în afara faptului că s-a produs o unire a Transilvaniei cu restul României (oare chiar o ştiu?), aceşti inşi nu au nicio legătură emoţională sau intelectuală cu momentul de atunci, de acum 97 de ani.

Au oare habar mimozele, venite la 1 decembrie, de Praporgescu, de luptele de pe Valea Oltului sau Jiului? Au aflat băieţandrii aceia, mari gurişti de ocazie ai politicii de Vâlcea, de pacea de la Buftea, de guvernul retras la Iaşi, de drama românilor ardeleni care au fost nevoiţi să se lupte cu românii din regat?

Au oare habar de Partidul Naţional Român? De Maniu? Piţifelnicele acelea, care depuneau coroane în numele vreunei instituţii sau al unui partid politic, ştiau măcar de atentatul de la Sarajevo, de Antantă sau Puterile centrale? Sau Antanta este pentru ele doar un pur produs Oriflame?

Au habar aceşti sicofanţi de punctele lui Wilson, de regina Maria, de Ferdinand? Ştiu că nu sunt doar nume de străzi? Au auzit de Berthelot, de Averescu, de Prezan?

S-au oprit vreodată pe Valea Oltului, în dreptul monumentului generalului Praporgescu? Este exclus. Ştiu, oare, ce a însemnat pentru românii din Blaj, din Gârda, de pe Valea Arieşului, acea zi de 1 decembrie 1918? Nu, din păcate.

Şi, atunci, ce căutau acolo? Să-şi pună poze pe Facebook, cu steguleţe în mână şi cu coroane de flori? Că au bifat o obligaţie politică sau de serviciu…?

Mi s-a făcut rău, sincer, când am văzut aparatul funcţionăresc de la CJ şi de la Prefectură ieşit la statuie să… ca să ce? Ca să stea ca viţeii şi să participe la o zi care, efectiv, îi depăşeşte prin simboluri, o zi care are mai multă demnitate decât angajarea lor pe pile, pe interese de partid, pe amantlâcuri şi pe şpăgi grase. O zi prea frumoasă, ca s-o întineze ei!

Cine trebuia să vină? Simplu, armata română şi acei vârstnici care ştiu drama României ultimilor 50 de ani. Veterani din Afganistan, din Irak, din Kosovo, că am înţeles că are şi Vâlcea eroi contemporani. Soldaţii care înfruntă bombele din Kandahar sau miliţiile tribale şi poartă drapelul acolo, cu ei, în teatrele de operaţiuni!

În rest, armata de izmenari şi tufănele de pe la instituţiile statului şi de pe la partide trebuia să stea acasă şi să butoneze la Măruţă şi Kanal D.

Da, mi s-a făcut silă şi am plecat dezamăgit, să beau o cafea, şi l-am salutat, încă o dată, pe Praporgescu, cel care a dat un nume de stradă, unde toate instituţiile principale ale Vâlcii au ieşire. Numai că „indivizii instituţionalizaţi” din ele habar nu au că stau pe istorie. Amin!

Mihai IONESCU

P.S. E drept, sunt doi-trei politicieni care chiar au habar despre 1 decembrie, dar asta este prea puţin.

One comment

  • felicitari pt.articol si atitudine,am crezut pe moment ca in vl a murit spiritu civic inpotriva mizeriei din jur care a adus vl intr-o stare de saracie penibila,sa strangem randurile pt.ca e greu de luptat cu turma de vitei tufanele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *