Ce a câştigat de fapt, judeţul Vâlcea, prin votul de la Senat?

O să detaliem pe scurt ce înseamnă, votul de miercuri din Senat, mai exact din Comisia Senatorială pentru mediu.

Pe scurt, în judeţul Vâlcea, la începutul anilor 2000, a fost creat prin Hotărâre de Guvern, Parcul Naţional Buila – Vânturariţa. Cel mai mic din România dar deosebit de frumos, un parc care se întinde în Munţii Căpâţânii şi include unele din cele mai frumoase chei, peşteri, cascade, o faună şi o vegetaţie variată. Un pesiaj spectaculos, care a dat neoficial numele munţilor, drept Stâncoşii României.

Numai că, nu ştim acum de ce, dacă a fost sau nu premeditat, dacă a fost o eroare sau nu, în fine, delimitarea graniţelor acestui parc a produs o năzdrăvănie care ar putea arunca economic judeţul în haos. Despre ce e vorba?

În vecinătatea parcului naţional, funcţionează cariera de calcar de la Costeşti, loc de unde se extrage acest zăcământ de zeci de ani. Acest zăcământ împreună cu sarea de la Ocnele Mari au fost premisele pe baza cărora în anii 70, s-a produs cea mai mare industrializare a judeţului, pe segment chimic şi petrochimic. Adică platforma Râureni. Majoritatea agenţilor economici Uzinele Sodice, Oltchim, CET Govora folosesc în procesul de producţie aceste zăcăminte.

Revenind la actul de naştere a Parcului Naţional Buila Vânturariţa, dintr-o eroare (poziţia oficială), limitele lui s-au suprapus cu o zonă din perimetrul Carierei de Calcar, bogată în zăcământ şi care ar trebui să fie exploatată după anul 2020 şi care ar asigura zeci de ani, funcţionarea platformei Râureni. Adică, până în anul 2020, se termină actualul perimetru de exploatare iar dacă eroarea nu se îndreaptă, cariera se va închide şi ulterior toată platforma se gripează, pierind direct 4000 de locuri de muncă şi indirect (industria pe orizontală) alte 6000.

Aşadar, singura soluţie era modificarea unei legi, un uriaş proces birocratic, un lobby din partea tuturor părţilor, de la agenţi economic, sindicate, autorităţi judeţene, autorităţi locale, parlamentari adică o masă rotundă la care să participe peste 10 instituţii ale statului, ong-uri, etc pentru a rapara o eroare de trasare. Adică, redarea în circuit îndustrial a 16 hectare din Parcul Naţional, acesta primind la schimb o suprafaţă similară, cel puţin.

Au durat ani, până când toate instituţiile s-au pus de acord şi au înţeles că până în 2020 nu mai e mult şi ceasul a început să ticăie…

Preşedintele CJ Vâlcea a convocat în acest an o ultimă masă rotundă cu toţi factorii decidenţi şi le-a spus că trebuie urgentată treaba, altfel scenariul este unul catastrofal.

Şi da, iniţiatorul acestei iniţiative legislative de modificare a OG 57/2007 a fost deputatul ALDE Dumitru Lovin, ajutat de mai mulţi parlamentari ALDE şi PSD, printre care şi vâlcenii Dana Oteşanu, Eugen Neaţă, Vasile Cocoş, Ovidiu Popa.

Această iniţiativă prin care se făcea schimbul de terenuri trebuie să treacă prin mai multe comisii, cele mai importante, fiind comisiile de mediu. Miercuri, 13 septembrie 2017, iniţiativa lui Lovin a ajuns la Comisia de Mediu din Senat. Nu a fost deloc uşor, dat fiind o comisie condusă de un preşedinte USR şi unde avem un alt fan al “Eco” cum este Goţiu. Numai că, cei trei parlamentari vâlceni prezenţi acolo, Lovin, Neaţă şi Cocoş au reuşit să obţină un vot extrem de important care pune în sfârşit în mişcare toată procedura, dând speranţe că după ce trece de următoarele etape, în aproximativ 2 luni, să devină act normativ şi după 2020, în Vâlcea să avem continuitate economică.

De felicitat pentru acest demers:

Constantin Rădulescu, Dumitru Lovin, Eugen Neaţă, Dana Oteşanu, Ovidiu Popa, Vasile Cocoş, conducerea Romsilva, administratorii Parcului Naţional Buila Vânturariţa, Primăria Costeşti, conducerea Exploatarea Minieră Râmnicu Vâlcea, a Uzinelor Sodice Govora, a Oltchim şi CET Govora, a sindicatelor din cadrul acestor agenţi economici, Comisia de Mediu din Senat şi mulţi alţii pe care, din păcate, nu-i cunosc dar care au muncit pentru acest demers, indiferent de culoare politică.

Liviu POPESCU

 

One comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *