Câte localități vâlcene mai au ”budă în fundul curții”, în prezent? Câte localități nu aveau canalizare în 1990?
Am auzit de multe ori o clasificare a nivelului de civilizație, funcție de rețelele canalizare, acel așa ziz ”Weceu din fundul curții”, care divide România în două părți. Și care este un nivel banal de confort, un standard de civilizație.
Vom analiza mai jos, cum stă Vâlcea, la acest capitol, al rețelelor de canalizare în județ, după 33 de ani. Lungime conductelor și câte localități au acces la această importantă utilitate.
În 1990, de exemplu, doar cele 11 orașe aveau rețea de canalizare, nu una foarte întinsă, la care se adaugă încă două comune – Alunu și Voineasa.
Adică, în total erau doar 245 de km de conductă de canalizare, cea mai mare lungime în Râmnic 130,4 km, urmat de Drăgășani cu 43 de km, Horezu 19,7 km. Cea mai mică rețea de canalizare era în Ocnele Mari de nici 400 de metri lungime. Mai mică decât în Alunu, unde erau 2,7 km.
Așadar în 1990, doar 14,6% localități din Vâlcea aveau canalizare. Atât reușise regimul comunist să facă în județul nostru.
Cum stă în prezent situația.
La 31 decembrie 2022, nu există nicio rețea de canalizare în 25 de localități din 89 dar în Câineni, Crețeni, Frâncești, Gușoeni, Laloșu, Păușești, Popești, Sinești, Măciuca, Oteșani Sutești și Voicești sunt fie semnate, fie deja începute lucrările la rețelele de canalizare, prin CNI, Anghel Saligny sau PNRR. Așadar, doar în 13 localităție nu există la această oră semne de rețea de canalizare. Din păcate, dintre aceate 13, 3-4 localități sunt prinse prin POIM, program care a fost un eșec.
Astfel, la 31 decembrie 2022, aveam rețea de canalizare în 71,9 % localități vâlcene, urmând ca după implementarea și în cele 12 de mai sus, procentul să ajungă la 85% comune cu sistem de canalizare. Din păcate asta nu înseamnă o acoperire teritorială totală, fiind foarte multe case sau cătune dispuse în zone unde este foarte costisitor introducerea acestui sistem, cel puțin pe model clasic. Relieful Vâlcii este unul montan, submontan și deluros de aceea intervine problema gravitațională, foarte greu de depășit.
Cea mai lungă rețea de canalizare este în Râmnic – 160 de km, urmată de Drăgășani cu 85 de km. Problema gravă este la Mihăești, cea mai mare comună din județ, unde nu există rețea de canalizare, localitatea fiind captivă aproape 10 ani, acelui program județean care însă nu a putut fi pus în practică.
Lungimea totală a rețelei de canalizare este în Vâlcea, la 31 decembrie 2022, de 1135 de km. O creștere de 5 ori față de 1990.
În altă ordine de idei, sub o treime dintre localitățile vâlcene mai au ”toaleta în fundul curții”, cifră care este în scădere de la an la an.
Analizând astfel, ambele utilități, apa și canalizare, la 31 decembrie 2022, 95% dintre localitățile județului au rețele de apă și 71,9% au rețele de canalizare, după 33 de ani de la revoluție. Din acest punct de vedere, județul stă bine la cele două utilități.
in comuna Vladesti, declarata comună turistică nu exista canalizare decât pe șoseaua principală, în rest nu, mai mare rușinea