Catastrofa celui mai vechi oraş din România sau cum o administraţie incompetentă a îngropat oraşul Ocnele Mari

Are peste 2.500 de ani vechime. Este contemporan cu Tomisul şi Callatisul.

A fost, după cum spun unele legende, chiar oraşul în care s-a născut Burebista, căpetenia dacilor buri. A fost, timp de câţiva ani, prima capitală a acestor ţinuturi.

Aici au fost primii daci care au realizat parteneriate comerciale cu Imperiul Roman.

A fost leagăn al ceramicii devenite olteneşti, cu sute de ani înaintea Horezului.

A fost locul de osândă al haiducilor, dar şi oraşul care avea cele mai multe biserici domneşti.

Este oraş martir. Aici a funcţionat o închisoare aprigă pentru deţinuţii politici, locul unde Ţuţea şi Vasile Militaru au fost condamnaţi la temniţă grea. Locul unde Vişinescu şi-a făcut ucenicia.

Este oraşul cu cele mai multe lacuri sărate. Este un oraş construit pe tuf vulcanic, care are trovanţi mai mulţi decât la Costeşti.

Credeţi că aşa ceva contează?

Nu. Ocnele Mari ar fi putut să fie un brand turistic naţional şi nu doar. Aici, acum 10 ani, a fost descoperit un mic cartier de mineri din secolul II – III. Nu a contat asta.

Oraşul din prezent arată mai rău decât acum 2.500 de ani. De ce? Simplu, pentru că, de 3 ani, în fruntea primăriei a ajuns un primar care se pare că ştie doar 100 de cuvinte, majoritatea interjecţii şi prepoziţii, votat de locuitori pentru că le-a castrat porcii. Un ins care habar nu are că, atunci când calcă pe pământ, calcă pe o istorie care, din păcate, pentru el e zona crepusculară.

Ar fi trebuit ca azi, Ocnele să fie un frumos oraş, cochet, îngrijit, primitor, o perlă de patrimoniu, un mic Pompei. Un oraş care să aibă, doar din venituri, un buget care să-i permită să dea ora exactă în Vâlcea.

Din păcate, nu este aşa. Niciun proiect, niciun asfalt, nu tu canalizare, câinii vagabonzi aleargă liberi prin oraş. Stadiul este de comună de anii ’80. Un fel de Flămânzi, un hibrid între ceauşism, vacanţe proletare la băi şi mediocritate.

Ne-am abţinut multă vreme să mai scriem ceva despre Ocnele Mari, fiind acuzaţi de conducerea primăriei de nu ştiu ce chestii tendenţioase. Numai că scrisorile care curg pe mailul redacţiei sunt prea multe şi am fost apostrofaţi că nu luăm atitudine, că facem blat cu administraţia.

Nu, nu e aşa. Deplângem la propriu situaţia celui mai vechi oraş din România. Un oraş care deţine o cetate dacică mai veche decât Sarmizegetuza, deplângem faptul că aici nu se întâmplă nimic, că nu există un act de cultură, că nu există investiţii în infrastructură, ca patrimoniul este batjocorit, că Mediocraţia a pus stăpânire pe oraşul aurului alb.

Dar mai este un an până în 2020. Ne gândim că, la alegerile de anul viitor, nu vor mai conta fuduliile de porc, ci strategiile candidaţilor.

P.S. Anul 2018, sezon estival, număr turişti: Călimăneşti – 57.800, Olăneşti  – 49.345, Govora 2.000, Ocnele Mari 1.100. Fără comentarii.

Liviu POPESCU

loading...

3 comments

 • Bine intentionat

  Daca vreti o comparatie care spune in mare totul :
  Statiunea Băile Govora O femeie extrem de frumoasa dar total neîngrijită !!!!
  Păcat………mare păcat !!!

 • Bine intentionat

  *** scuze , mesajul se adreseaza articolului imediat urmator .

 • Laurian C.

  Adevarat , prin crisigarea ultimilor alegeri locale la Ocnele Mari , miticii liberali in frunte cu ciobanul galben portocaliu si-au aratat impotenta. Ce are de spus in acest caz slinosul finantist , citoiu , care da din gura si acuza pe cei care conduc astazi destinele acestei tari.
  Pacat de prostii care nu-si vad lungul nasului. Ce este grav este ca , nu sint numai prosti ci si foarte fuduli iar fostul ziarit , pacalici – fiul unui indivi de trista amintire pentru Ocna Mures – a venit sa le puna motul.
  Astazi cu certitudine mafia galben portocalie este un KKT cu mot.
  PS. Cind vor cere acesti falsi patrioti , plavanului de la Cotroceni , sa restituie euroii incasati ilegal din inchirierea caselor furate?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *