Cât timp gestionezi prost o pandemie nu poți avea pretenția ca haidamacii de la AUR să dispară

Evacuarea spitalului de ortopedie face parte din seria neagră de gafe de imagine de proporții și oricâte scuze și argumente ar folosi susținătorii guvernului și ai lui Voiculescu (că managerul spitalului e pesedist, că e manevră de imagine AUR, că televiziunile Antena și RTV au vrut circ), adevărul este unul simplu. O nerozie, a arătat ca un stat incompetent care nu știe să gestioneze o criză.
Unde sunt spitalele de campanie măcar unu la două județe? Unde sunt cele 100.000 de vaccinări zilnice, unde sunt paturile ATI?
Ce facem după ce umplem spitalul de ortopedie? Urmează să evacuăm spitalele ORL? Pediatrie? Urologie? Desființăm toate spitalele pentru a le face spitale COVID, doar pentru că au paturi ATI?
De ce la noi, pandemia este gestionată de un medic de urgențe (Arafat) și un militar (Gheorghiță)? Sau un minuistru teoritician? De ce nu avem un epidemiolog?
Adevărul este simplu. Anul trecut am avut un an politic, toamna a fost una cu alte preocupări, a apărut vaccinul și gata, ce s-au gândit autoritățile statului român? Pandemia va trece odată cu vaccinul, nu mai e cazul să ne facem griji. Agitația cu spitalele de campanie s-a domolit, chiar și testările au revenit la sub 30.000 (În vară aveam spre 40.000, asta din cauza celor care plecau în Grecia în concediu).
România în ianuarie s-a relaxat în privința pandemiei, pentru că nu-i așa, toată lumea spunea că trece odată cu vaccinarea. Se aștepta cineva la valul 3? Nimeni, noi nu, dar statul trebuie să fie vigilent. Trebuia să mai ai niște paturi de ATI, să păstreze directă subordonare a spitalelor. Să repare tâmpenia asta, cu spitale de nișă (ortopedice, pediatrice, ORL din București) unde se operează toată țara dar ele sunt subordonate primăriilor și să le preia la minister.
În fine, statul român, chiar dacă economic a gestionat bine economia și l-am felicitat pe Cîțu pentru curajul de a ține România deschisă și funcțională din acest punct de vedere, din punct de vedere sanitar, pandemia a fost gestionată prost, avem din păcate cel mai slab ministru al sănătății, un ong-ist care este depășit de situație.
În fine, premierul Cîțu așteaptă demisia lui Voiculescu, din câte înțelegem printre rânduri. Acesta a declarat, duminică, faptul că o decizie privind demiterea lui Vlad Voiculescu va fi luată de premier, nu neapărat de un partid.
„Este vorba despre onoare aici. Să vedem dacă mai este onoare în România”, a precizat Florin Cîţu, întrebat cine ar trebui să-şi dea demisia după scandalul evacuării pacienţilor de la Spitalul Foişor.
De asemenea, întrebat ce părere are despre cererea de demitere a lui Voiculescu, făcută public de Ben Oni Ardelean, vicepreşedinte al PNL, premierul a declarat: „Remanierea sau o decizie o va lua doar premierul. Iar aceste decizii nu se discută, ele o să fie anunţate” .
În orice caz, rămânerea lui Voiculescu și a lui Arafat pe funcții nu face bine decât AUR-ului și PSD-ul, cei din urmă stau la până și aduncă zecimală cu zecimală în contul partidului.