Cât de inutilă ar putea deveni pentru Râmnic, autostrada Sibiu – Piteşti?

Autostrada Sibiu – Piteşti, mult disputata şosea este complet inutilă pentru Râmnicu Vâlcea, dacă primăria municipiului nu gândeşte o măsură pentru a se lega de acest tronson.

Autostrada Sibiu – Piteşti trece, cel mai aproape de Râmnicu Vâlcea, prin Curtea de Argeş, adică la o distanţă de aproximativ 30 de km de oraş. Pe un drum destul de prost, traversând câteva comune din Vâlcea şi din Argeş. Deci dacă aş dori să merg la Bucureşti pe autostradă, eu, cetăţeanul din Râmnicu Vâlcea, ar trebui să merg până la Curtea de Argeş, ceea ce mi-ar lua în jur de 45 de minute, adică prin Tigveni, după care să urc pe autostradă şi să merg spre Piteşti, adică alte 20 de minute, deci în total aproximativ o oră. Dar, pe drumul clasic spre Piteşti, aşa face tot o oră, şi mai ales, că nu aş mai avea trafic greu, acesta mutându-se de pe DN7 pe autostradă. Mie, aşadar, cetăţean al Râmnicului, îmi este inutilă această autostradă să plec spre Bucureşti.

Mergem mai departe, autostrada ajunge la noi în judeţ, la Perişani, de unde coboară pe marginea râului Băiaşu, până la Racoviţa. Aşadar, mi-ar fi utilă oare să merg la Sibiu pe autostradă, spre Sibiu, mie, cetăţean al Râmnicului? Exlus, să merg spre Curtea de Argeş şi apoi să o iau spre Sibiu. Ora aceea pe care aş pierde-o până la Curtea de Argeş, aş face-o pe Valea Oltului, până la Cornet, adică până la Racoviţa, unde aş întâlni autostrada. Aşa, ce fac acum? Cred că numai aşa aş putea intra pe autostradă, unde aş face probabil 30 de minute până la Sibiu deşi, şi pe drumul vechi, tot cam atât aşa face, mai ales că nu am trafic greu.

La fel la întors, dacă vin dinspre Sibiu la Râmnicu Vâlcea, evident că m-aşa da jos de pe autostradă la Racoviţa şi aş lua-o pe drumul vechi, sub nicio formă nu aş merge până la Curtea de Argeş. Invers, dacă vin dinspre Piteşti, vin pe drumul vechi şi nu până la Curtea de Argeş.

În acest caz, cum aş putea eu lega Râmnicul de autostradă. Simplu. Primăria Râmnicu Vâlcea ar trebui împreună cu Consiliul Judeţean şi cu CNADNR-ul, să se apuce de treabă. Adică de proiectul unui drum expres, de patru benzi care să mă lege de autostradă perpendicular. Adică, trebuie să ia harta în mână, o riglă, un creion şi să caute cea mai scurtă distanţă între oraş şi autostradă. Ar rezulta probabil pe undeva de la Goranu-Feţeni înainte, probabil o rută de 20-25 de km. Aceasta ar fi soluţia. Dar asta trebuie demarată acum, pentru că poate s-ar găsi fonduri europene, sau guvernamentale, pentru că ar urma exproprieri, negocieri cu Romsilva, proiecte, sf-uri. Drumul ar trebui să fie unul cu patru benzi şi destul de drept, pentru ca distanţa în timp să nu fie mai mare de 15-20 de minute. Trebuie gândită legătura cu Râmnicul şi ar putea veni chiar spre Calea Bucureşti în apropierea podului Maternităţii, pentru a asigura legătura şi cu centura actuală şi cu centrul oraşului.

Este de departe cel mai urgent proiect de infrastructură pe care ar trebui să-l demareze primăria Râmnicului, pentru că altfel, autostrada Sibiu-Piteşti, este complet inutilă pentru noi ca oraş. Mai mult, Râmnicul va fi complet marginal şi uitat, undeva la 30-34 de km de Curtea de Argeş şi nimeni nu va mai şti că noi existăm. În maximum 10 ani, Curtea de Argeş, va depăşi atât economic, cât şi ca populaţie un Râmnic îmbătrânit şi sărac. Aşadar, primăria, se aude?

3 comments

 • Daniel

  Cum poti sa spui ca o autostrada este inutila? In primul rand nu cred ca e facuta pentru Ramnicul Valcea….ea este dedicata sa lege capitala de vestul Europei. Pana si tu ai enumerat cateva avantaje pe care le-ai avea, si anume majoritatea traficului s-ar muta pe autostrada si atunci traficul catre Sibiu, pe valea Oltului, si catre Pitesti ar fi mult mai lejer. Ar fi perfect sa poate fi realizata o retea rutiera sa lege Ramnicul Valcea de noua autostrada, dar nu cred ca asta e marea problema a orasului, tinand cont ca nu prea mai sunt locuri de munca in orasul asta….pacat.

 • ANGELESCU MARIUS

  Este foarte utila pentru oamenii care gindesc si anume:
  Tot traficul greu care nu are legatura cu Rm.Valcea si doar tranziteaza judetul nostru v-a utiliza aceasta autostrada pentru legatura Sibiu – Pitesti si astfel drumul DN7 va fi mult mai liber si mult mai usor de circulat pe el pe directia Pitesti sau Sibiu.
  Deci domnul meu; daca vrei sa mergi la Sibiu mergi ca si pina acum dar fara o coloana de TIR-uri care seamana cu un tren…..la fel si spre Pitesti.
  Drept sa spun ma bucur ca autostrada nu v-a trece prin Rm.Valcea; cine a circulat in Europa intelege avantajele de a nu avea trafic intens in zona localitatii in care traiesti
  Asa ca faceti-o dracu odata pe unde vreti si nu va ingrijorati ca nu putem ajunge la ea…

 • pai care primarie cea fara primar sau este altu la rand sa primeasca si el niste mii de euro sa se duca langa ceilalti primari..ce credibilitate mai au ptr fonduri europene coruptii..nu vedeti ca am ajuns de rasul lumii..nu sti pe cine sa mai alegi….daca si FRANCU e corupt nu mai exista altu cinstit…adio primar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *