Cât de greu să este faci presă în județele conservatoare ale României?

Există deja mai multe opinii publice spuse sau scrise despre subțierea cantitativă presei locale. A presei care nu se vede. Daca nu apari pe posturile mari naționale și nu dezbați despre criza grâului,a războiului din Ucraina sau preturile la motorină nu ești jurnalist.
Despre asta vreau sa vorbesc acum. Despre presa care nu se vede. Și despre misionarismul ei, în județele extracarpatice. Cele mai conservatoare. Este foarte ușor să faci o presa de ideologie in Ardeal sau in marile orașe ale României dar este o misiune imposibila sa faci presa în zone îmbibate de corupție, de relicve ale national ceausismului, acolo unde un concert cu Jador este fenomenul anului. Unde lumea se uita după pomana statului și postează amintiri cu Cenaclu Flacăra și cu strungul de la fost uzina socialistă. Unde străinii sunt niste extratereștrii veniți să exploateze și să sugă sudoarea poporului iar Uniunea Europeană este rea, legetebista pentru că nu ne lasă sa furam.
A face presa în aceste comunități este precum a face misionarism creștin în triburile bosimane, unde când îi înveți să scrie pe cei mici ți se pare că ai atins Polul Nord.
Presa din Cluj, din Timișoara sau din Sibiu este mult mai ușor de compus și scris decât presa din Vâlcea, Olt, Teleorman sau Calarasi. Și mă refer la presa de direcție, presa civilizata. In Cluj poți să scrii daca metroul trebuie să aibă 10 sau 11 stații, in Vâlcea sau Teleorman este un succes daca afli că a scăzut numărul asistaților sociali sau dosarele de handicap sunt ceva mai transparent construite.
In Cluj poți să scrii despre clădirile verzi sau daca merita sa schimbi locul de munca din corporația in care trudești de zece ani. In sud saluți daca vine unul să facă o amarata de fabrica de diluanți și dacă o primărie învață să acceseze fonduri europene.
In Cluj, in presa poți să scrii daca aeroportul extinde cursele spre alte capitale europene, in sud dacă reușești să convingi zece români că Uniunea Europeană este un sistem de legi democratice care asigura prosperitate și ai 15 like-uri, ai un feed back bun.
In Cluj se poate discuta in presa despre o lume post Putin, in sud trebuie să încerci să le spui oamenilor că Putin nu este un salvator al creștinătății și al națiunilor. Și dacă iei și aici 5 like-uri ești câștigat.
Presa din județele conservatoare este o luptă cu o tulumbă împotriva unui incendiu mare de pădure. Dacă reușești să-l controlezi ești câștigat. Presa din Ardeal vorbește despre conservarea pădurii.
Poate că nu se vad ziariștii din provincie dar mai ales cei din Valahia sau Moldova. Dar sunt eroi. Au atât de multe flegme pe obraz, înjurături de mame și de sfinți decât un Negruțiu sau Pândaru.
Există și varianta compromisului. Sa te apuci de lauda a ceausismului, sa înjuri UE, sa aduci ode și osanale unui lider instituțional, sa aplauzi Rusia. Sa îl felicit pe parlamentarul PSD sau PNL pentru munca lui asiduă, pentru minunatele inițiative. O vei duce bine financiar, vei fi plin de like-uri daca distribui articole despre bravul Ceaușescu cel care a plătit datoriile, despre străinii nenorociți care ne transforma în colonie. Poate așa ajungi un ziarist iubit, vedeta dar asta înseamnă un abandon de la principii, de la crez.
Daca te iei de Mircea, Tepes sau Mihai Viteazu, de mitologii, daca spui că prin munca poți avea beneficii, că nu e corect să îți piși copiii prin parcuri și cățeii pe trotuar, că doar prin școală și prin responsabilitate realizezi că nu există o oculta mondială care sa te sacrifice….daca scrii despre asta, ești un nebun, o anomalie, pentru majoritatea care trăiește la sud de Carpați.
In presa din sud dacă nu pui tricolorul pevsigla ziarului și pui steluțele ești un trădător de neam, țară și limba. Ești în zona in care și politicienii îl înjură pe Zelenski și spun că Puțin este totuși un băiat bun.
Da, este greu sa faci presa în județele conservatoare dar și satisfacțiile sunt uriașe atunci reușești să vezi un update in aceste societăți. Când vezi un Brezoi, un Deep Forest, Constelații, trei noi companii, mai multi antreprenori, biserici renovate cu fonduri europene, mai multe fonduri atrase pentru infrastructura…de către primării
Trebuie însă să nu renunți. Sensul este același. Chiar daca pleci de pe ultima poziție în această cursa a civilizației. Și Vâlcea sau Teleormanul pot prinde din urmă Bavaria sau Flandra. Chiar și în decenii. Dar e un singur sens, din fericire
Aveti dreptate, doar ca faceti o confuzie intre borcane. Chiar dumneavoastra recunoasteti ca este boala national comunismului. Comunismul si conservatorismul n au nimic in comun. Deci prima problema este…chiar presa!