Castelul din Zătreni va deveni han turistic şi spaţiu muzeal

Castelul din Zătreni va fi reabilitat, proprietarii dorind să-l transforme în han turistic şi, totodată, să deschidă o aripă muzeală la etaj, a declarat astăzi primarul localităţii vâlcene, Constantin Liţoiu.

”Proiectul proprietarilor este unul foarte frumos şi care va da o notă distinctă comunei noastre. Astfel, castelul Boicescu sau Zătreni, cum mai este cunoscut, aparţinând ambelor familii nobiliare, va avea jos, la parter, un han tradiţional românesc, urmând ca la etaj să avem mai multe secţii muzeale, în care să fie expuse documente, obiecte din secolele XVIII şi XIX, specifice vieţii boiereşti de pe valea Olteţului. De la oglinzi, mobilier, obiecte de toaletă, până la sobe construite chiar aici, la Zătreni, la fabrica de sobe, cea care a fost închisă abuziv de regimul comunist în 1948. Ca o paranteză, sobele produse la Zătreni au fost montate la castele de la Săvârşin, Peleş şi sute de conace boiereşti ale vremii”, a declarat primarul din Zătreni.

În cazul castelului de la Zătreni, edilul spune că pe proprietate a fost plantată o livadă de nuci şi că administratorii doresc să deschidă şi o linie de procesare a cărnii de pasăre.

Castelul de la Zătreni este compus din două corpuri construite în etape distincte. O culă, construită la mijlocul secolului al XVIII-lea, şi un conac alipit acesteia, în secolul al XIX-lea. De altfel, edificiul, deşi în prezent unitar, apare în lista monumentelor istorice din judeţul Vâlcea cu două numere de cod, unul identificând Cula Zătreanu şi celălalt Conacul Boicescu, tocmai pentru a se distinge cele două etape de construire.

Comuna Zătreni însă a devenit o destinaţie preferată de investitorii în turism, un om de afaceri din Bucureşti cumpărând 11 de hectare, unde a început să ridice un complex de agrement care va include atât spaţii hoteliere, cât şi piscine, terenuri de sport multifuncţionale etc. (antenasatelor.ro)

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *