Casa Ştiinţei, Arenele Traian, Motel Capela – tumorile unui Râmnic frumos

Casa Tineretului sau Casa Ştiinţei, o clădire care a reprezentat în anii 80, în Râmnicu Vâlcea o nouatate, o inovaţie, altceva, se află azi în cea mai dramatică situaţie, o ruină, tencuiala căzută, geamuri sparte, câteva camere se spune, folosite pe post de bordel, şi câteva societăţi care stau în chirie.

Dar această Clădire a a avut parte de farmecul ei în acea perioadă neagră a socialismului. Acolo era o oază mai „free”, cum s-ar spune, de la amfiteatrul deschis în care se organizau concerte, acolo s-a lansat chiar şi Antractul. O poveste frumoasă pe malul Oltului. Piscina din spate era selectă, erau fiţele din acea vreme ale Râmnicului socialist. Turnee de teatru, trupe de pop rock, vara la Casa Tineretului era o oază de altceva. Chiar genera un pic de noconformism.

Situaţie care s-a mai perpetuat o perioadă după 1990, aici funcţionând primul radio din Vâlcea, Paradoxul. Şi prima discotecă din aceea cu lasere. Primele cluburi de rock în lateral….apoi încet s-a murit.

Azi, amfiteatrul din spate este o groapă de gunoi, unde adolescenţii umbă cu seringi, se fumează etno, boschetarii dorm fără probleme. Cărămida de pe lateral a început să cadă. Geamurile sunt pe alocuri sparte, camerele care aşa cum am spus, ar putea fi chiar bordel, sunt insalubre. Este o cladire haotică fără nicio coerenţă, nici o acţiune cu sens. Vara se scot afară terasele pe scările cu trepte sparte, unde  localnici vin să bea o bere şi să spargă o sămânţă.

Clădirea este înfiorătoare acum şi când te gândeşti că acolo a funcţionat Teatrul Ariel, un post de radio, concerte cu nume mari, cu club chiar modern. Acum toate sunt palide umbre. Casa Tineretului este azi doar un reper pentru cei din Ostroveni ca să delimiteze zona în care locuiesc.

Nu mă interesează cui aparţine pentru că nu vreu să indic acum vinovaţi, acest articol nu este o anchetă, ci doar o stare de fapt.

Pentru că în aceeaşi situaţie se află Arenele Traian, o zonă insalubră în centrul oraşului, clădirea Donca Simo, Motel Capela, Peninsulele de pe Lacul Căcăcioasa, o groapă de lângă Consiliul Judeţean, zona CPL, malul drept al râului Olăneşti de la clubul lui Mircia Gutîu în jos, cvartalul de mai sus de Stadionul CSM şi multe altele. Sunt tumori ale acestui oraş, frumos de altfel, dar nu putem să nu vedem aceste faze de metastază şi sunt convins că nimeni nu le contestă

 

Mihai IONESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *