Casa Sfatului – primul parlament local din Vâlcea a apărut la Păuşeşti Măglaşi

Puţină lume cunoaşte faptul că primul parlament local din Vâlcea a apărut în comuna Păuşeşti Măglaşi. Este vorba de Casa Sfatului, o căsuţă care şi acum se află în picioare, după aproape 200 de ani.  O casă cu pridvor de lemn, care are o istorie ce merită redată aici.

Imediat după revoluţia de la 1821 şi revenirea pe tronul Ţării Româneşti a voievozilor valahi, a apărut o oarecare formă de democratizare internă, care a mers până la periferiile rurale.

Una din comunele vâlcene cu o compoziţie aparte era Păuşeşti Măglaşi. Aici trăiau laolaltă boierii Păuşeşti, măglaşii de la Ocnele Mari, ciobani transilvani care se aciuaseră aici, lucrători forestieri, robii de la Mănăstirea Sărăcineşti, agricultori etc. O societate destul de eterogenă, care însă trebuia să ia decizii cu privire la mersul obştei.

Aşa a apărut primul parlament local sau un strămoş al Consiliului Local din zilele noastre. Fiecare pătură şi fiecare categorie erau reprezentate în acest divan, pe modelul breslelor ardeleneşti.

Mai ales că principalul obiectiv era ca Mănăstirea Sărăcineşti şi Episcopia Râmnicului să nu îşi extindă proprietăţile. Pentru că foarte mulţi localnici care întâmpinau dificultăţi în a-şi putea chivernisi afacerile erau momiţi de biserică pentru a-şi vinde pământurile. Această Casă a Sfatului decidea ce acţiuni să ia, cum să-i ajute pe nevoiaşi şi cum să fie condusă obştea.

Cel mai important lucru este că se alegea, pentru un an, prin rotaţie şi prin vot, un fel de lider al comunităţii, care însă nu putea să guverneze sau să ia decizii fără unanimitate de voturi. Chiar şi robii romi de la mănăstire aveau un cuvânt de spus în această adunare.

primar pausesti maglasi alexandru dediuAcest mod de guvernare se poate spune că este prototipul modului prin care administraţia Dediu se descurcă şi azi cu această comună metropolitană. În prezent, Păuşeşti Măglaşi are o zonă turistică, o zonă industrială, o zonă agricolă şi face parte sau, mai bine spus, este printre iniţiatorii Asociaţiei localităţilor care compun proiectul „Drumul Mănăstirilor”.

„Nu ştim dacă există o legătură directă între Casa Sfatului din Coasta şi modul echilibrat în care trăiesc cei de aici, din Păuşeşti. Dar, din punctul meu de vedere, o conciliere, un mod unitar de a se gândi proiectele comunei face ca perspectivele de dezvoltare să fie de bun augur”, spune Alexandru Dediu, primarul din Păuşeşti Măglaşi.

Comuna se află pe axa turistică a staţiunilor şi a mănăstirilor vâlcene. Prin extensie imobiliară, Păuşeştiul a devenit şi un cartier al Râmnicului, foarte mulţi orăşeni alegând să-şi ridice o casă aici.

Azi, Păuşeşti Măglaşi este o localitate elegantă, cu case cochete, cu foarte mult verde, o insulă de relaxare pe Valea Olăneştiului.

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *