Casa de pe bancnota de 10 lei revine în Vâlcea, după aproape 50 de ani, la Vaideeni

Într-un cadru natural de poveste, la capătul de jos al Cheilor Cernei, în comuna fascinantă a păstorilor vâlceni, se află o pensiune agro-turistică de vis. Graţie eforturilor lui Adrian Bondoc, întreg complexul turistic păstrează specificul zonei.

Un complex turistic, Cerna  – probabil primul din cele care vor deschide acest sat sau care îl vor înscrie într-o geografie turistică de excepţie.

Complexul nu numai că respectă trăsăturile acestei zone, dar vine şi să îl completeze, în urma unui proiect european, cu un parc de aventură, cu tiroliene, cu o salină, moară de apă… Să nu uităm faptul că aici au avut loc, până în prezent, 3 ediţii ale Festivalului Naţional al sculpturii cu drujba. Exponatele pot fi admirate în tot complexul respectiv.

Dar piesa de rezistenţă la care se lucrează acum este construcţia casei româneşti de pe bancnota de 10 lei. Casa respectivă se află, în prezent, la Muzeul Astra din Sibiu, ea fiind luată din comuna Vlădeşti în urmă cu mai bine de 50 de ani. Casă tipică zonei Olteniei de sub munte, pe care Adrian Bondoc doreşte să o reconstruiască aici. 

Deja se lucrează la temelie şi la primul nivel. Casa va avea două roluri – muzeu şi pensiune. Muzeul zonei, pentru că aici vor fi expuse obiecte de uz casnic şi gospodăresc din Depresiunea Horezu.

“Este rodul unei munci în care, dacă nu pui pasiune, nu iese. Aici m-am născut, chiar dacă drumurile vieţii m-au dus la Craiova; m-am reîntors şi am vrut să dau din nou viaţă locurilor copilăriei. Suntem căutaţi. Cei care vin aici o dată a doua oară se întorc cu noi prieteni şi tot aşa. Am mers pe fidelizarea clienţilor şi, de la an la an, le oferim noi oportunităţi de a petrece timpul liber, vacanţele sau concediile”, spune Adrian.

Vaideeniul este o localitate aflată în plin demers de a fi declarată staţiune de interes local, fiind una din comunele unice din România, o combinaţie între stilul păstorilor veniţi de peste munţi şi cel al românilor din vechea Valahie, traversată de 3 râuri mari şi care tiveşte Munţii Căpăţânii în partea de vest.

Liviu POPESCU

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *