Careul de Ași al Râmnicului: Gutău, Pîrvulescu, Mocanu și Gheorghiu pentru 2024
Suntem în ajunul cele mai importante confruntări locale din Râmnicu Vâlcea, ajunul anului 2024 unde deja se aliniază la start 4 competitori, 3 deja și-au anunțat candidaturile (Mocanu o va face pe 30 noiembrie), doar USR încă nu a definitivat anunțul dar cel mai sigur Andrei Gheorghiu va fi candidatul pentru această funcție.
La prima vedere pare un fel de grupă de Euro-fotbal cu doi favoriți și doi secunzi dar lucrurile pot sta cu totul diferit pe parcursul campionatului electoral. Așadar Gutău și Pirvulescu pleacă din start cu un avantaj atât pe partide cât și pe notorietate, sunt cei doi care s-au mai luptat și în 2020, o campanie dură, cu lovituri sub centură dar care nu a reușit să scoată din case mai mult de 35% electorat. Cifra care este de fapt toată cheia acestui campionat și vom reveni asupra ei, de câte ori este cazul.
Clar, în sondajele reale cam așa ar sta lucrurile, la această oră, Gutău, Pîrvulescu, Mocanu și Gheorghiu, scoruri mai mult sau mai puțin în linia partidelor pe care le reprezintă, deși unele sondaje creditează AUR-ul în fața liberalilor.
Acum nu știm ecartul dintre cei 4 dar la prima vedere, Mircia Gutău pleacă cu prima șansă, având în vedere și faptul că ocupă funcția în prezent dar are în spate de această dată și un partid mare, PSD.
Un lucru este cert, Mircia Gutău nu mai poate candida pe PER, pentru că erodarea funcției, anonimatul la nivel național al acestui partid nu reprezintă avantaje. Deci Gutău este, așa cum s-a vorbit în urmă cu o lună la Conferința Județeană a PSD, candidatul 99,99% al social-democraților vâlceni. Cu carnet de această dată. Rămâne doar de văzut dacă grefa Gutău pe PSD va fi una compatibilă. Mircia Gutău neavând un trecut pesedist, provine pe filiera PDL și acum 7 ani, a fost la un metru distanță de a candida pe listele PNL, doar catolicismul ipocrit al doamnei Gorghiu a blocat asta. Numai că ultimii ani au arătat o apropiere destul de mare între Gutău și Rădulescu, deși între Mircia Gutău și liderul PNL, Cristian Buican nu a existat vreodată vreun atac. Mai mult, există voci care afirmă ca în 2020, deși PNL avea candidat propriu, Buican ar fi făcut noncombat, ținând pe sub mese cu Gutău.
În fine, Mircia Gutău pleacă deci în acestă grupă cu prima șansă, având suportul PSD și al unei majorități a social-democraților dar nu tot partidul. Nu știm ecartul pe care îl are dar știm că oponenții actualului primar sunt destul de vocali și reclamă motive de natură economică cu precădere, gen ipsa unor investitori mari, a unei piețe salariale competitive, legături mai mult sau mai puțin vizibile cu piața imobiliară și lipsa unei strategii pe infrastructura mare, de a așeza orașul în calea drumurilor economice transanaționale. Oponenți care chiar dacă nu sunt majoritari, sunt foarte gălăgioși și care știu să producă un zgomot de fond continuu. Așadar Mircia Gutău dacă dorește să-și conserve un avantaj va avea un 2024 în care trebuie să pășească cu foarte multă atenție pentru că orice greșală înseamnă puncte pentru cei trei adversari din spatele său.
Virgil Pirvulescu. Acesta a reușit în 2020 pe fundalul unei campanii negative cel mai bun scor pentru PNL. Dar dacă înțelege axioma că o campanie negativă atât poate scoate, e bine. Pentru că o campanie negativă nu te face câștigător. Dacă păstrăm comparația cu fotbalul, jocul pe contraatac nu oferă garanția victoriei dacă adversarul este unul redutabil. Pirvulescu dacă a învățat ceva din campania din 2020 are mai multe șanse de căștig. Dacă însă va fi doar un hărțuitor de pe margine va capitaliza din nou zona de frustrări a orașului, va avea un scor bunicel, mai mic decât în urmă cu 3 ani, pentru că PNL îl trage în jos, de această dată. Așadar Pirvulescu trebuie să aibă o echipă de consilieri total diferită de cea din 2020 și să procedeze diferit. Jocul pe alternativă, pe construcție. Nu văd încă din postările dumnealului ceva schimbat dar încă nu a început campionatul. Apare o undă de ironie, câteva mici schimbări dar mesajul este tot pe zona negativă, de a zgândări. De această dată așa cum am spus, nu are avantajul partidului, la nivel național PNL nu stă deloc bine, ceea ce este un impediment destul de mare în campanie pentru Virgil Pirvulescu. Și nu trebuie omisă cifra de 35% prezență la vot în 2020. Dacă alegătorii voiau schimbarea și Pirvulescu îi convingea, procentul de participare era mult mai mare. Un psiholog al alegerilor ar citi această cheie care de fapt este esența alegerilor din 2024, la nivel local. Gutău a făcut pasul spre PSD, știind că are nevoie de plus de voturi pe partid și nu prin alianță. Pirvulescu trebuie să caute soluții pentru a convinge mai multă lume să-l voteze decât în 2020, el reprezentând acum un partid aflat în zona de risc electoral
Andrei Gheorghiu USR. Aici Andrei va beneficia de voturile USR. Nu este un personaj dinamic, un atlet politic ca personajele de mai sus, unul de anvergură; figura de tocilar, în sensul bun al cuvântului, de bun simț și pentru un electorat mai puțin agitat, unul neradicalizat. A trăit trei ani într-o dilemă, care oricum ar fi dat-o ieșea șifonat. Fie rămânea într-o alianță cu Pirvulescu și ar fi fost perceput ca omul de cafea al liberalului, renunțând la asta, în schimb a fost perceput ca omul de mingi al lui Gutău. Deși în fond, în realitate, pentru a bună perioadă de timp a asigurat un echilibru în Consiliul Local, care consiliu dacă ar fi rămas precum în primele luni din 2020, era un circ absolut de proporții, în care scandalul, injuriile, strigătele ar fi fost de top național. Gheorghiu este așadar un om al echilibrului, cuminte, din păcate, nu pentru Râmnicu Vâlcea. Dar va avea scorul USR care îl menține în cărți.
Vicențiu Mocanu. Aici lucrurile devin interesante. Pentru că este new entry în grupă, precum la sport, când o echipă se califică pentru prima dată la un campionat. Și pare outsider dar aceeași echipă poate produce surprize în confruntările cu favoriții. Vine pe AUR dar nu corespunde profilului AUR. Este un prosper om de afaceri, nicioată nu a lucrat la stat, are câteva succese ecomomice notabile în județ, despre care vom mai vorbi, e vorba de atragerea unor investiții de sute de milioane de euro, în privat și în domenii de top, IT și armament. Ține și pagina revistelor de cancan printr-un mariaj cu o doamnă din lumea showbiz-ului. Deci este o fugură care beneficiază de un aport uriaș al AUR, partid care, ne place sau nu ne place, este pe val național. Deși Mocanu are profilul mai degrabă al unui candidat PNL dar pronosticurile în cazul Vicențiu Mocanu sunt rezervate. Poate aduna o masă de alegători nedefinită, atât nemulțumiți de Mircia Gutău, care însă nu au încredere nici în Virgil Pirvulescu și pe cei care consideră USR o nișă exclusivistă. 35% a fost scorul din 2020, repetăm mereu această cifră, când nu era AUR pe piață. Mocanu în schimb are o problemă. Cum se grefează un om de afaceri de succes, educat peste electoratul AUR care până la această oră are cu totul altă structură, alt limbaj, fiind considerat partidul mulțimii, al norodului. Al săracilor, al celor care consideră că au fost mereu uitați sau umiliți de sistem. Mocanu nu vine de pe stradă, el vine din zona Forbes, din elita de afaceri a României care are active industriale cam peste tot în țară.
Cam aceștia sunt cei 4 care vor conta în alegerile din 2024 la Râmnicu Vâlcea. Restul, care cu siguranță vor mai candida, nu pot emite pretenții. Cam acestea vor fi și partidelor care vor compune spectrul Consiliului Local și Consiliului Județean.
Să le urăm succes în anul care bate la ușă!
Liviu POPESCU
Pingback: Careul de Ași al Râmnicului: Gutău, Pîrvulescu, Mocanu și Gheorghiu pentru 2024 – Top10