Acesta este Careul de Aşi ai Politicii de Vâlcea pentru sezonul 2016 – 2020

Deşi e sâmbăta Paştelui, am tot ezitat dacă ar trebui să scriu sau nu un articol cu temă politică. În cele din urmă am decis că da, iar acesta să-i privească pe cei 4 lideri judeţeni ai celor 4 partide care, la Vâlcea, vor disputa pentru viitorul apropiat conducerea judeţului, în vreo formulă sau alta. Adică e vorba de Cristian Buican, Costi Rădulescu, Adrian Buşu şi Eusebiu Veţeleanu.

Coca si CostiÎnainte de a-i trece în revistă, pot spune că, pentru prima dată după 1990, în sfârşit judeţul are parte de alt tip de lider politic, nu avem clişee, nu sunt nefireşti, sunt oameni îngurgitabili şi de care, într-un fel sau altul, depindem. Că ne plac sau nu ne plac, ei sunt cei care azi se află în careul politic al judeţului.

Costi Rădulescu este un tânăr care a crescut foarte mult în acest an. Eu, personal, am ezitat în ianuarie şi am crezut că va avea un eşec, dar nu, a reuşit să-şi menţină esenţa PSD aproape, să consolideze anumite paliere şi să solidifice nucleul partidului. Îl are aproape pe Lucian Rădulescu, un alt tânăr care este deschis la comunicare. Costi a ştiut să joace cartea Bălceştiului, a reuşit să profite de greşelile PNL la Ocnele Mari şi la Sineşti şi a aruncat în luptă o provocare la Primăria Râmnicului, ştiind clar că, oricum, e o luptă grea acolo, pe care orice reprezentant PSD din acel moment o poate pierde. A maximizat o şansă prin Romeo Rădulescu, singura variantă care nu închide complet acest orizont.

Rădulescu nu este şantajabil, de multe ori însă are o spaimă exagerată de a discuta despre orice lucru care implică tranzacţii financiare, chiar dacă sunt legale. Dar să spunem că este o prudenţă normală, văzând că azi orice este interpretabil. Rădulescu este un lider politic şi chiar a câştigat acest post, iar dacă pe 5 iunie, să spunem, rezultatul alegerilor nu este unul minunat pentru PSD, echipa trebuie să continue. Pentru că orice ar fi, pe 5 iunie, nu se va înregistra un dezastru pentru PSD Vâlcea, aşa cum se preconiza în iarnă.

buicanAşadar Rădulescu are un viitor politic, iar echipa Coca şi Mihăilescu începe să se sudeze şi va echilibra, într-un an – doi, spectrul politic din judeţ.

Buican, cel mai controversat om politic din Vâlcea, este şi cel mai tenace, un animal politic în definiţia cea mai exactă. Este cel care lucrează la firul ierbii, este dintr-o bucată şi care nu dă înapoi. În acest an îşi joacă, de fapt, destinul politic şi tot partidul depinde de el. Este anul decisiv pentru PNL, o construcţie politică realizată pas cu pas, în timp şi care a ajuns la maturitate.

5 iunie este testul de maturitate pentru echipa Buican. A jucat excelent în ultimii ani, profitând la maximum de punctele slabe ale adversarilor şi a punctat. La ora asta, PNL are bastonul preşedinţiei acestui judeţ în rucsac. Iar victoria de pe 5 iunie se va datora clar strategului Buican şi echipei sale de lucrători, care efectiv au arat pământul. BusuInclusiv strategia cu Gutău la Râmnic face parte din calculele matematice ale acestuia. PNL Vâlcea este în prezent o Uzină Politică, în care acum se lucrează la ultimele retuşuri, astfel încât să fie funcţională pe 5 iunie.

Adrian Buşu. ALDE a fost singura lui opţiune pentru a ieşi pe teren, a juca în prima ligă. A fost prea mult timp cel de pe margine, de rezervă, care a preferat voluntar să observe şi nu să devină responsabil de joc. Iată că, în sfârşit, eterna speranţă a PSD a ajuns la maturitate politică. Adrian Buşu este obligat să arate că este aşa cum l-am văzut cu toţii. Un intelectual fin, o prezenţă agreabilă, un domn în politică. Împreună cu Remus Grigorescu a început o carieră. Spre deosebire de Buican, de la care în acest an se aşteaptă maximul, cu Buşu trebuie să fim toleranţi, este abia la început de carieră, una pregătită elegant, mai mult pe imagine.  Testul practic la Buşu se va da în cei patru ani care urmează, întocmai personajului următor.

Şi Eusebiu Veţeleanu. Aici vorbim de un politician timid. Sigur va contesta acest lucru, aşa e, de multe ori bunul simţ se suprapune cu timiditatea, dar Veţeleanu, ca şi Buşu, este obligat să demonstreze că are în faţă o carieră bună şi că a Veteleanusosit momentul său. Sebi este un tip de esenţă, inteligent, diplomat, principial. Este liderul unui partid politic care, la Vâlcea, va juca, tocmai pentru că mentorul său politic este o forţă. După 5 iunie, în eventualitatea în care Gutău se duce la primărie, Veţeleanu trebuie să iasă politic din ce în ce mai mult. Mai ales că nu se va încăleca pe niciun palier cu Mircia, om care doreşte doar primăria. Veţeleanu are în faţă 4 ani de construcţie politică, 4 ani care îl pot propulsa, în 2020, în zona de high class.

Toţi cei 4 de mai sus nu sunt şantajabili şi sunt o altă tipologie de politicieni, iar Vâlcea are o şansă cu ei. Am făcut această analiză peste ideologii şi peste partizanate,  fără fanatisme. Este un cec în alb oferit, în Sâmbăta Paştelui, celor 4 lideri politici de Vâlcea.

Nu excludem de aici un Florin Brăgău de la PRU sau chiar un Bogdan Ţigaret. Dar, la ora asta, cei patru fac parte din cele 4 partide care vor juca, pentru următorii patru ani, în play-off-ul politicii de Vâlcea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *