Carele cu boi din Scundu au rămas celebre în Războiul de Independenţă, ajutând armata cu provizii şi proiectile

Suntem în anul Centenarului dar nu putem să nu omitem apropiată zi de 8 mai, când sărbătorim Independenţa de Stat a României, câştigată cu greu în urma unui război împotriva Imperiului Otoman.

Vorbim de acest război pentru că localitatea Scundu are un rol important atât la nivel militar cât şi prin prisma unui aspect menţionat în arhivele vremii.

Astfel, Războiul de Independenţă din 1877 – 1878 s-a desfăşurat la sud de Dunăre, pe teritoriul Bulgariei. Armata română avea nevoie de provizii atât militare cât şi alimentare. În judeţul Vâlcea, 10 localităţi au participat voluntar la acest aspect, în a ajuta armatele românilor care luptau la sud de Dunăre pentru Independenţă.

Nu mai puţin de 9 procese verbale din mai, iulie, septembrie, octombrie, decembrie menţionează aportul caravanelor care pleacă din Vâlcea spre Calafat. 10 care din Scundu participă efectiv la transportul de provizii şi proicctile. Cu deosebire, cel din decembrie care pe un ger năprasnic reuşeşte să ajungă la timp la Calafat.

Din carvana care plecase din Muscel şi Vâlcea în luna decembrie, singurele care ajung pe o zăpada de peste “1 metru şi viscole dure din sudul Olteniei” sunt 7 care din Scundu, asta graţie lui Nicolae Obadă, tatăl unui dintre soldaţii care luptau la Vidin. “Boii mureau de ger, apele erau de netrecut, frigul era peste tot, ceţurile nu conteneau iar dacă nu erau ceţuri erau zăpezi aspre” dar, caravana din Scundu a ajuns la Calafat.

La războiul de Independenţă, printre cei chemati la arme, aşa cum am spus, din Scundu,  se numără şi Ion Vasile Obadă. 16 soldaţi s-au mai intors. Este o pagină de istorie care dă motive de mândrie pentru locuitorii din Scundu, localitate care a participat astfel la făurirea Independeţei României.

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *