Care sunt stațiunile vâlcene, care localități ar putea accede la acest statut în următorii 10-15 ani?
Județul nostru are la această oră un număr de 9 stațiuni: Călimănești – Căciulata, Băile Govora, Băile Olănești – stațiuni balnarea de interes național, Voineasa – stațiune climaterică de interes național, toate înainte de 1989; Horezu – stațiune tradițională de interes național, Ocnele Mari, stațiune balneară de interes local, Brezoi – stațiune culturală de interes local, Mălaia – stațiune montană de interes local și Vaideeni – stațiune tradițională de interes local. Ultimele 5, după 1990, cu excepția Ocnele Mari care fusese și până în 1989 dar își pierduse statutul până în urmă cu 5 ani.
Așadar avem 9 stațiuni din 89 de localități într-un județ care poate genera din turism, o jumătate din PIB, situat pe locul 9 la nivel de sosiri ai turiștilor în medie, anual și locul 5 ca nivel de sejururi.
Asta înseamnă că ar fi loc de cel puțin trei ori mai multe stațiuni, Vâlcea putând ajunge județul cu cele mai multe destinații turistice din țară, dacă însă ar exista o strategie bine definită în acest sens și ar exista o colaborare între mai multe instituții – autorități locale, județene, centrale, BOR, Direcția de Cultură, etc.
Până în prezent în acest proces destul de complex și dificil, singurele instituții care se ocupă sunt primăriile care colaborează direct cu Ministerul Turismului.
Astfel, până la finalul anului 2023, ar mai exista mari șanse ca Vâlcea să se închidă cu 10 stațiuni, comuna Costești fiind foarte avansată pe acest traseu, urmând ca una dintre cele mai frumoase și mai bogate în patrimoniu localități montane să primească acest statut de stațiune turistică de interes local. Așa s-ar închide prima etapă, cu localitățile cele mai puternice în domeniu și cu sector turistic bine conturat, în cele locale, aflat la început. Singurele stațiuni din cele 10 care ar mai putea ajunge în viitorul apropiat la nivel de stațiuni de interes național ar fi Ocnele Mari și Mălaia.
Dar așa cum am spus anterior, lucrurile nu sunt încheiate, putem deschide parcursul sau etapa a doua pentru alte zece stațiuni, în următorii ani și aici ar trebuie un efort conjugat dar și o stimulare masivă a investițiilor pe acest palier, pentru că Vâlcea ar putea avea în următorii 15 – 20 de ani, la final, un număr de 30 de stațiuni adică o treime din localități.
În etapa a 2 a acestor transformări ar fi alte zece localități care au un nucleu turistic bine definit și care ar putea începe aceste diligențe: Slătioara, Sălătrucel și Prundeni sunt trei astfel de localități care sunt prezente constant în clasamentul turistic lunar, primele 2 fiind două localități montane pitorești și care de vreo trei ani sunt în topul destinațiilor favorite ca număr de turiști suntn înnoptări. Și Prundeniul care joacă foarte serios pe harta turismului viticol și care împreună cu Drăgășaniul (Dealul Viilor) au toate șansele pentru a deveni primele astfel de localități turistice într-un domeniu select al destinațiilor viticole. Câineniul este o localitate în care există un nucleu turistic precum și Perișani, acestea fiind până în prezent, cele două comune din Țara Loviștei care se regăsesc în clasamentul turistic național și în care există o apetență pentru dezvoltarea de pensiuni ca și în Berislăvești, localitatea siameză a Sălătrucelului, la baza Coziei. Dacă am închide astfel bazinul Călimăneștiului, și în zona Olănești, comuna Păușești Măglași are deja stabilite structuri de cazare și poate urca în următoarea decadă la acest statut. Și nu în ultimul rând, două localități care pe harta națională sunt definite deja drept destiații boutique: Măciuca și Măldărești ar spera să încheie astfel grupa de zece noi stațiuni turistice care se pot profila în următorii zece ani. Totul așadar depinde de extinderea structurilor de cazare, definirea unor noi zone de agrement, stimularea investițiilor în turism aici.
Și nu în ultimul rând, pe un viitor e drept ceva mai îndepărtat dar nu atât de mult, într-o etapă a 3-a a destinațiilor turistice am mai putea identifica zone cu un uriaș potențial turistic, unele având deja mici nuclee, altele fiind recent descoperite: Boișoara, Titești, Racovița, Bărbătești, Păușești Otăsău, Dăești, Muereasca, Stoenești, Orlești, Pietrari. Adică o serie de stațiuni montane adicente autostrăzii Sibiu – Pitești, stațiuni din Oltenia de sub Munte precum și stațiuni viticole. Dar așa cum am spus, acestea ar putea ajunge al un astfel de statut peste cel puțin 10 ani, funcție de mai mulți factori economici dar și investiții pe acest palier.
Dar nu sunt doar aceste localități cu potențial turistic, dacă facem o analiză mai detaliată, cu siguranță am mai putea identifica și alte zece comune aflate cu precădere în zona Subcarpatică a Vâlcii, care sunt în prezent, căutate pentru construirea de case de vacanță, locuințe de vară de locuitorii din alte județe. Ceea ce ar confirma că jumătate din localitățile vâlcene au un mare potențial turistic. Rămâne însă de aplicat io strategie foarte completă și serioasă pentru a exploata și a profita financiar de acest aspect.