Care sunt localitățile surpriză din clasamentul turistic al Vâlcii? Câte localități vâlcene ar putea deveni stațiuni turistice?

Județul Vâlcea este consacrat drept un județ turistic, pendulând, funcție de fluxul de turiști pe locurile 9 sau 10, fiind în elita județelor care atrag anual sute de mii de vizitatori. Anul 2022 a fost un bun pentru Vâlcea, județul nostru apropiindu-se treptat de borna de jumătate de milion de vizitatori (aproximativ 420.000 de turiști, oficial înregistrați la Ministerul Turismului).
O creștere treptată având în vedere că și oferta turistică s-a diversificat, geografia, agrementul, evenimentele socio-culturale, noi trasee turistice, noi drumuri montane, viticultura, patrimoniul devenind astfel criterii fundamentale care au pus Vâlcea drept destinație turistică în calea atâtor români și nu numai.
Dacă ne uităm la localitățile noastre care au atras turiști în anul 2022, având structuri de cazare, remarcăm faptul că sunt 32 de astfel de localități dintr-un total de 89, ceea ce se traduce prin 36% localități turistice. Ceea ce înseamnă că mai bine de o treime din Vâlcea înseamnă turism, un turism care asigură aproape jumătate din PIB-ul pe județ.
Dacă ne uităm și la casamente, se remarcă și câteva surprize plăcute la nivel de sosiri de turiști în localități care nu au vreun atestat turistic dar autoritățile locale pot lua în considerare acest aspect, în strategiile de viitor.
Regina turismului vâlceam este fără doar și poate stațiunea Călimănești – Căciulata care a adunat 200.000 de turiști în anul 2022, fiind în primele zece localități de interes ale României și cea mai cunoscută și căutată stațiune balneară din România.
Un record fabulos pentru stațiunea vâlceană care a deschis și anul 2023 cu 17.317 (ianuarie) turiști cu peste 3000 mai mult decât în inuarie 2023, semn că anul acesta vom asista la un nou vârf de sosiri în frumoasa stațiune de pe Valea Oltului.
Cu 60.000 de turiști, sora mai mică a stațiunilor balneare din Vâlcea, Băile Olănești rămâne o opțiune clară pentru iubitorii de munte, pentru farmecul stațiunii de la poalele Parângului.
Cu 25.000 de turiști Govora aflată în declin din 1990 până în prezent, în continuă scădere, se străduie să rămână pe podium, poziție fragilă pentru următorii ani, Voineasa, de exemplu, ca stațiune climtarică se apropie cu pași rapizi de 20.000 de turiști pe an. Horezu a ajuns la borna 10.000 în 2022, după ce în 2016 avea 5.000.
Seria fruntașilor o încheie Ocnele Mari, o stațiune doar de vară momentan, care termină anul cu 7.000 de turiști sosiți.
Mălaia cu 6.000 de turiști confirmă faptul că este o stațiune montană atestată turistic pe merit.
Prima surpriză în acest clasament al Vâlcii turistice o face Măciuca, o comună care se apropie de 5.500 de turiști pe an, un scor uriaș pentru această parte de județ, în care acum 10 ani nici nu se putea vorbi de turism. Cu o medie de 440 de turiști pe lună, Măciuca este chiar un candidat serios în acest domeniu și care poate ajuta administrația locală într-o strategie de viitor care să includă acest capitol.
A două surpriză în top este comuna Măldărești care se apropie de borna 4.000 de turiști, o localitate cunoscută pentru turismul de patrimoniu și pentru câteva locații de excepție, o comună bogată aflată în siajul Horezului și care contribuie clar la dezvoltarea zonei.
Brezoi se apropie de borna 3.000 și lucrurile aici pot să fie relansate, pentru că aici turismul montan, cu turismul cultural și cu agrementul pot să creioneze o hartă frumoasă a turismului de la poarta Lotrului.
Următoarele două poziții sunt din nou două surprize în clasamentul turistic al Vâlcii. Și anume, comuna Milcoiu care urcă spre 2.500 de turiști înregistrați în 2022, un aspect la care multă lume nu se aștepta. Ar putea fi un turism de tranzit dar este un pas. Iar Slătioara cu aproape 1.500 de turiști reconfirmă parcursul excelent din ultimii 5 ani în acest domeniu.
Candidata la titlul de stațiune turistică în 2023, comuna Costești a atins pragul de 1000 de turiști cazați în 2022.
Aproape de pragul de 1000 de turiști pe an au mai fost Sălătrucel (anul 2023 se anunță bun), Golești (o nouă surpriză), Vaideeni și Mihăești.
Câineniul cu 500 de turiști încheie acest clasament cu cifre demne de a fi menționate în materialul nostru de sinteză.
Pentru anul 2023 însă acest top va fi completat cu două noi localități care au pensiuni înregistrate. Ne referim la Perișani care pe jumătatea anului 2022 a adunat 330 de turiști iar în ianuarie a avut deja 60 și Prundeni care din 2023 este inclusă în măsurători (pe luna ianuarie a avut deja 138 de turiști).
Nici municipiul Râmnicu Vâlcea nu stă rău la capitolul turism, cu 80.000 de turiști pe anul 2022, capitala de județ se află pe locul 19 între reședințele din România vizitate de turiști.
În concluzie, Măciuca, Slătioara, Măldărești, Golești, Milcoiu, Perișani, Prundeni, Sălătrucel sunt surprizele plăcute ale turismului vâlcean și care alături de numele deja consacrate pot împinge numărul de vizitatori ai județului care optează să se cazeze aici, mai rapid spre borna de 500.000.