Care sunt cele mai cunoscute tipuri de rom

Romul este o bautura alcoolica distilata obtinuta prin fermentarea si distilarea trestiei de zahar. Astfel, lichidul distilat este de obicei imbatranit in butoaie de stejar.

Tarile cu cea mai mare productie de rom sunt Caraibe si America, dar si Filipine sau India.

Romul este clasat in mai multe categorii: cele light sunt folosite pentru cocktailuri, in timp ce romurile “aurii” sau “negre” (dark) se consuma ca atare sau se folosesc pentru a gati. Romul premium este in general conceput pentru a fi consumat ca atare.

Romul a jucat un rol important in cultura insulelor din vestul indiei, fiind puternic asociata cu pirateria, dar se folosea si pentru finantarea sclavagismului sau a crimei organizate.

Modul de a descrie tipul unui rom depinde de locatia in care a fost acesta produs, iar cei mai frecvent folositi termeni pentru a descrie tipurile de rom sunt:

Dark: Au o culoare particulara, maro, negru sau rosu, facand parte din clase mai intunecate decat romurile aurii si sunt obtinute din zahar caramelizat sau melasa. De obicei acestea sunt imbatranite mai mult, in butoaie puternic carbonizate, astfel avand arome mult mai puternice decat alte tipuri de rom. De asemenea, romul inchis este cel mai des utilizat in gatit. Cele mai multe romuri dark provin din zone precum Jamaica sau Haiti.

Aromate: Sunt infuzate cu arome de fructe precum banana, mango, portocala, ananas, nuca de cocos, flori de stea sau tei, avand in general o concentratie mai mica de 40% si de obicei sunt combinate in bauturile tropicale servite cu multa gheata. Adesea, aceste tipuri de rom au adaugate diverse substante chimice care stimuleaza gusturile mancarii.

Aurii: Sunt romuri imbatranite in butoaie de lemn, de obicei din stejar alb carbonizate, au o aroma si un gust mai puternic decat romul light si se poate considera ca se situeaza la jumatatea drumului dintre romurile light si cele dark.

Light: Sunt romuri usoare, denumite uneori “argintii” sau “albe”, au foarte putina aroma si sunt uneori filtrate dupa imbatranire pentru a indeparta orice culoare. Cele mai multe romuri light sunt produse in Puerto Rico si sunt populare pentru utilizarea lor in bauturi mixte precum Mojito sau Daiquiri.

Premium: Sunt romuri ce fac parte dintr-o categorie speciala de piata, fiind in general branduri ce se pot vinde in magazine specializate de tip premium si sunt in general consumate ca atare.

Condimentate: Romurile condimentate isi obtin aromele prin adaugarea de mirodenii si uneori de caramel, majoritatea vand o culoare inchisa. Printre condimentele adaugate se afla scortisoara, rozmarinul sau piperul.

Romul este adesea asocierea perfecta a trabucurilor. De cele mai multe ori, pasionatii de trabucuri aleg imbinarea unui trabuc tare cu un rom de calitate cu o tarie mare.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *