Care sunt cele mai bogate județe din România și care sunt cele mai sărace? Unde se află județul Vâlcea (vedeți în analiza de mai jos)

Produsul Internet Brut al României comunicat de Comisia Națională de Prognoză, în anul 2022, a fost 1396 miliarde lei. În creștere față de anul trecut cu 5,9% ceea ce face ca România să recupereze destul de bine ecartul față de statele europene.

La nivel de județe, Bucureștiul produce 18% (345 miliarde) din acesta, urmat la mare distanță de Cluj cu 73 de miliarde și Timiș cu 65 de miliarde.  Adică primele trei județe ale României produc o treime din PIB-ul României (34,5%).

Se remarcă însă și faptul că al doilea județ din România, Clujul are un PIB de 21% din al capitalei în timp ce PIB-ul Timișului este 19% din al capitalei. Un ecart foarte mare între capitala și următoarele locuri, ceea ce arată un dezechilibru destul de mare al dezvoltării economiei Românești.

Constanța cu 51 de miliarde, Brașovul cu 49 de miliarde, Iașiul cu 48 de miliarde, Prahova cu 48 miliarde, Ilfovul cu 39 de miliarde, Argeșul cu 38 de miliarde și Doljul cu 36 de miliarde închid plutonul primelor 10 județe dezvoltate ale României.

Astfel primele zece județe ale României produc 742 de miliarde, adică peste jumătate din PIB-ul total al țării (53%).

Asta se traduce că 32 de județe produc restul de 47% din PIB.

Remarcăm astfel că industria auto, petrolieră și companiile IT sunt vectorii industriali ai României. Primele 10 județe sunt astfel cunoscute prin aceste industrii.

La nivelul Olteniei avem următoarul clasament ca PIB – Dolj 36 de miliarde, Gorj – 23 de miliarde, Vâlcea 21 de miliarde, Olt 17 miliarde, Mehedinți (cel mai slab PIB din țară) 11 miiarde.

Vâlcea ocupă poziția 22 la nivel național, la jumătatea clasamentului, în urcare cu o treaptă față de 2021, cu două trepte față de 2020 și cu trei trepte față de 2019. Județul nostru avansează asftfel, cel puțin în ultimii trei ani, cu câte o poziție dar asta nu este o regulă, în urmă cu zece ani, Vâlcea a stagnat multă vreme pe locurile 27-28.

Dar nu e suficient. Vâlcea are nevoie de investiții străine mari ca să coboare sub locul 20 mai ales în produse cu plus valoare mare. Ori industrie constructoare ori industrie IT. Toate depind de infrastructură însă.

Față de Sibiu, PIB-ul Vâlcii este mai mic cu 9 miliarde, județul transilvan cu 30 de miliarde fiind pe poziția a 13-a.

PIB-ul Vâlcii reprezintă 6% din PIB-ul Bucureștiului, 29% din PIB-ul Clujului, 32% din PIB-ul Timișului, 58% din PIB-ul Doljului, 70% din PIB-ul Sibiului.

PIB-ul Vâlcii este în schimb 1,5% din PIB-ul total al României.

Pe ultimele locuri cu doar 11 miliarde de lei, regăsim Mehedinți, Covasna și Călărăși. Tot în ultimele zece poziții mai avem Vaslui, Tulcea, Ialomița, Giurgiu, Sălaj cu câte 12 miliarde, Bistrița Năsăud, Teleorman, Caraș Severin, Botoșani cu câte 14 miliarde de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *