Care au fost, care mai sunt și care vor fi zonele/parcurile industriale din orașele și comunele vâlcene

O comunitate se dezvoltă economic dacă are în jurul ei o zonă industrială, un hub în care există viată economică, locuri de muncă, investiții. Este formula prin care se asigură un echilibru între demografie, nivel de trai, urbanism.

Până în 1989 eram obișnuiți cu acei coloși industriali mari, greoi, de multe ori fără rentabilitate dar care însumau zeci de mii de locuri de muncă, o industrie poluantă și apărută fără studii de oportunitate. În ultimii 30 de ani, nu doar în România, ci la nivel mondial industria mare poluantă s-a restructurat, a devenit mult mai flexibilă, mobilă, treptat industria grea a fost înlocuită de zona de servicii, mult mai profitabilă. Alternanța între marea industrie și IMM-uri asigură o altfel de dinamică, decât aceea cu care eram noi învățați.

Să enumerăm pe rând, în Vâlcea, orașele și comunele care au zone de tip parc industrial, huburi care generează plus valoare și care asigură o viabilitate economică pentru localitățile respectice.

Râmnicu Vâlcea

În prezent, zona industrială se concentează total în partea de sud a municipiului, de la Barajul Râureni în jos, de la Ambient și cât ține zona de 4 benzi, incluzând aici și fosta paltformă chimică. Aici avem atât coloșii Chimcomplex, CET, Uzina Mecanică și Uzina de Sodă (cea din urmă aflată într-un amplu proces de restructurare) plus alte zeci de mici intreprinderi care acoperă un larg spectru economic. După o prăbușirea între 1990 – 2010, zona are o altă dinamică în prezent, apărând mereu noi afaceri mici și mijlocii.

Drăgășani

După o prăbușire accelerată în primele două decenii după 1990, în zona de sud a orașului avem o altă dinamică, două companii străine din industria auto sunt cei mai mari contribuabili la bugetul municipiului. În jurul lor se dezvoltă noi industrii, mici sau mari dar care reașează viața economică a orașului. Cu o mică adăugire, turismul viticol capătă contur în zona Dealurilor viilor, astfel o nouă industrie curată și ecologică se conturează în acest oraș.

Horezu

Este orașul cu cea mai mare dinamică economică, în zona Treapt s-a dezvoltat în ultimii ani un adevărat parc industrial cu tot felul de afaceri în diferite domenii. De la retail alimentar până la mică industrie. Și zona crește, aici sunt preconizate alte noi investiții, așadar orașul are un viitor, mai ales că este inima economică a localităților care compun industria de sub munte.

Băbeni

Vorbim de un al doilea oraș care are o zona economică în progres, mai ales pe zona de IMM. Atât în zona fostei Unități Militare dar și riveran DN 64, în zona Valea Mare. Orașul are peste 200 de agenți economici înregistrați.

Și cam atât putem spune despre orașele care au o zonă industrială activă consistentă. În rest, la nivel de orașe, iată cum stăm:

Berbești

Aici avem un singur mare agent economic, moștenit de dinainte de 1989. Miniera. Care însă ar putea să dezvolte pe lângă un hub economic. Administrația locală are planuri pentru parcuri industriale pe viitor dar momentan, orașul încă nu coagulează altă industrie.

Bălcești

Deși sunt planurile unui parc industrial, până acum nu avem niciun investitor. Există o zonă industrială redusă ca dimensiuni, în zona de nord a orașului, acolo unde funcționează o fabrică de spirt. Dar nu se poate vorbi de o industrie în Bălcești. Tipicul orașului a fost de târg, de zonă comercială, nu are o tradiție industrială, ci una mai degrabă agricolă.

Brezoi

Din păcate, zona industrială de până în 1990 s-a părbușit complet, atât forestieră cât și minieră. Dar aici se redesenează harta economică pe zona de turism și a serviciilor conexe acesti industrii, mai ales vara, când orașul a devenit o capitală muzică, a festivalurilor. Suntem așadar în plin proces de remodelare totală a specificului economic al orașului.

Călimănești, Olănești, Govora, Ocnele Mari 

Toate orașele de mai sus sunt tipice industriei HORECA, fiind stațiuni, cu o excepție, Ocnele Mari, unde un mare activ industrial, Exploatarea Sării, s-a implicat și în servicii de turism, nu doar de industrie. Ceea ce însă a fost o reușită, Salina Ocnele Mari fiind, la această oră unul dintre obiectivele de top care generează profit și participă activ la economia județului.

La nivel de comune, stăm relativ bine, având mai multe localități care până în 1989, nici nu existau economic.

Budești 

Aici avem cel mai nou și mare parc industrial la nivel rural care a urcat în ultimii 10 ani, localitatea de la marginea Râmnicului în clasamentele economice. Are o dinamică foarte accelerată și este cea mai dezvoltată localitate ca PIB per capita, a doua din județ după Râmnic.

Mihăești 

Este a doua comună industrializată a Vâlcii. Care împarte cu Râmnicu Vâlcea, zona industrială. Zona industrială Mihăești s-a dezvoltat simțitor în ultimii ani, pe DN 64 între Stupărei și Tătărani, unde vorbim de  societăți nou înființate. Și de o comună cu un buget consistent bazat pe contribuțiile acestor agenți economici.

Bujoreni

Este a treia localitate din mediul rural cu o dezvoltare industrială consistentă, la marginea Râmnicului.  Cu o zonă bine conturată pe acest palier și care la fel, înregistrează creșteri de la an la an pe sectorul servicii.

Dăești

Comuna are o mică zonă industrială bine dezvoltată în zona barajului de la Gura Văii. Dezvoltată evident după 1989.

Frâncești 

Localitatea are deja un parc inustrial consistent construit în jurul unui mare agent economic din industria agro- alimentară

Alunu

Comună industrializată până în 1990, în zona mineritului, pare că dezvoltă în jurul acestei ramuri o industrie nouă, apărând noi agenți economici care inițial aveau legătură cu zona minieră.

Măciuca

Și aici vorbim de un mic hub industrial, inițial generat în jurul unui mare agent economic dar care se dezvoltă simțitor pe DN 67B și care se reflectă în PIB-ul localității.

Păușești – Măglași

Și aici avem un mic parc industrial, concentrat în jurul unui mare agent economic din zona produselor alimentare bio.

Orlești

Localitatea are o mică industrie și există mai multe investiții care se anunță în acest perimetru industrial

Prundeni

Comuna are o industrie în formare în ultimii ani, atât pe zona agro -industrială cât mai ales pe turism, începând cu acest an.

Copăceni

Aici se poate vorbi de o dezvoltare economică pe sectorul horticulturii, pornind de la o investiție masivă cu capital belgian.

Alte comune în care există o viață economică mai sunt Lungești, Slătioara, Păușești Otăsău, Pietrari, Bărbătești, Voicești, Lădești, Diculești, Vlădești Mălaia, Sălătrucel, Berislăvești, ultimele trei cu precădere pe sectorul turistic.

 

Localități rurale cu potențial de creștere, unde se așteaptă ample investiții în viitor:

Făurești (industrie IT), Galicea (agro-industrie), Golești (Logistică), Racovița (Logistică și industrie)

Așadar, mai bine de o treime din localitățile din județul Vâlcea au o viață economică.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *