Cărare prin Munţii „Stâncoşi” ai Vâlcii – Cheile Sohodorului

Dacă putem da o definiţie a Munţilor Căpăţânii din Vâlcea, atunci, cu siguranţă, aceasta ar putea fi Munţii Stâncoşi ai României.

Pentru că se aseamănă, prin canioane, stânci, trecători, peşteri, legende, exact fraţilor mai mari de peste ocean.

Munţii Stâncoşi ai Vâlcii urcă până la peste 2000 de metri, au zeci de râuri care pleacă din creştetul lor pleşuv, care ies ca furnicile dintr-un muşuroi, de acolo, din măruntaiele Geei,  şi ţes adevărate poveşti până jos, de unde le culege Oltul sau Olteţul.

Povestea Cernei, râul care udă jumătate din Vâlcea, dând blazon aristocraţiei din Lăpuşata, Lădeşti, Fărtăţeşti, până la împreunarea cu Olteţul, are o altă cosmogonie.

Sus, mai sus de Vaideeni, mai sus de Dumnezeu, ar spune unii, se află Biblia Cernei.

Această biblie se găseşte la 60 de km de Râmnicu Vâlcea şi începe în Cheile Cerna-Sohodor, unde s-a deschis primul traseu de alpinism şi escaladă, cu numele de Salvamont 1.

Această acțiune vine ca ofertă turistică pentru comuna Vaideeni și județul Vâlcea și se așteaptă să aibă un succes total în alpinismul românesc.

De departe, unul dintre cele mai frumoase canioane este deschis de Cerna aici, pe o lungime de 3 km, pune pelerinul muntelui în faţa primei contemplaţii. Nu sunt decât 4 ore de mers dus-întors, înghesuit de versanţi, prin liniştea pădurii de fagi care valsează cu bradul.

0970650103063T097065T000L00000V130F0078F100000N0224P0000N000A000Z011J1999J004J003J0195S0000S0013S0017S0011S0009S0005S-009E3078001

De o margine şi de alta sunt zeci de peşteri, grote, pe unde haiducii şi-au ascuns comorilor. Aici este valea pistolarilor, a răzvrătiţilor din Valahia fanariotă, aici s-au scris legende, cu lupte, încleştări, inimi răpuse de câte o coniţă cu glezna albă.  Aici vulturii au privit, de sus, iubirile de jos, ale muritorilor.

Cerna este un râu turbat, o amantă dezlănţuită care sparge piatra, smulge stâncile din locul lor, potrivite de Dumnezeu. Sare din cascadă în cascadă şi urlă ca o nemernică făptură a lumii de dincolo de real.

Cheile Sohodorului sunt una din marile creaţii ale Stâncoşilor Vâlcii, un arhipeleag de munte care zgârie cerul pentru a duce spre rai sufletele noastre, ale vâlcenilor. Dacă avem o scară spre paradis, atunci asta este Muntele Căpăţânii, muntele care ne-a fost adus de îngeri şi pus să lipească, pe aceeaşi orbită, Polovragiul, Vaideeniul, Horezu, Costeştii, Bărbăteştii, Stoeneştii, Olăneştii, Muereasca. O orbită cu diamantele sclipind în izvoarele care pleacă de acolo, din ţeasta blestemată a Căpăţânilor.

Stancosi2Deci, vâlceni şi restul lumii, nu pierdeţi povestea de munte a Cernei, este atât de aproape şi atât de spectaculoasă! Este o biblie a iniţierii, aici, în Stâncoşii Vâlcii. Aici e Moara Dracilor, aici e Piatra Încălecată, aici este psalmul muntelui.

Mihai IONESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *