Căpitanul Nemmo, lunatecul braşovean din Sulina, care trăieşte la marginea Imperiului Europei

Era dimineata. Acolo pe peronul Sulina, cu Dunărea pe partea stângă. Într-un zori de Deltă. În Delta României, în lumea de la marginea Imperiului Europa, în cel mai cosmopolit oraş al României de secolul XIX.

“Popescu! 38 de ani te-am aşteptat aici”. Nemmo. Cu 2 “m”. Am mai fost în Delta dar niciodată nu l-am cunoscut pe Nemmo. Un tip negricios, fost căpitan în armata română, detaşat la Sulina prin anii 70, venit din Braşov şi însurat cu Delta. Şi cu Dida.

Nemmo, personaj controversat, simpatizat de turişti, înjurat de localnici, este un ghid turistic al Deltei de capăt, un fel de spirit rebel, mereu pus pe o satiră, o glumă. Orice se poate spune despre Nemmo, rău şi foarte rău, dar nimeni nu poate contesta că are charismă. Nu e tehnicizat, nu te bate la cap cu cifre şi date biologice de manual care să te facă să caşti plictisit.

Te urcă în barcă, alături de “nepoţi şi nepoate nelegitime” sau de “studenţi la geografie în diferiţi ani”, îţi bagă o boxă în cap, cu muzică… de la Valsurile lui Strauss, tarantele italiene, Creedence, Ducu Bertzi, Godoroja şi pleci pe canale, bălţi.

Iar Sulina are destule. De aici pleacă delta spre încoace, se răsfiră ca un continent de grinduri şi ape, până la Periprava sau Sf. Gheorghe. Mergi pe Şchiopul şi afli povestea Bărbosului, lipoveanul gospodar căruia invidioşii i-au dat foc la casă. Spre Cardon, ultimul sat cu 7 oameni, unde centrul cătunului e o giraţie de ape iar nea Mihai din Sinaia a făcut un plonjon de şi-a înfipt şoşonii în mâl şi a boscorodit la Nemmo, toată amiază.

Dar asta nu l-a împiedicat pe nea Mihai să ne ducă într-un safari de pomină pe grindul Letea. De ne durea noada de atâtea salturi în jeep-ul desfăcut şi ne-am zgăriat fălcile de atâtea sălcii luate fix în sfecla. Printe cătină şi iarbă roşie de deşert am aflat de vizita lui Ceauşescu în pădurea subtropicală a României, unica Letea. Pădurea apărută fie din găinaţ de pasăre, cu ghinda îngurgitată, fie din ghinda plutită pe valuri. Nu se ştie cum, dar avem o pădure de poveste, pe care Ceauşescu a completat-o cu pini spanioli.

Nemmo şi-a pus ochelarii cu ochi şi pe sunet de rock’n’roll povesteşte despre viţa de vie care a dat de sare şi s-a uscat, de deţinuţii politici ai Peripravei, îngerii din cer ai lui Ficior Aceia care au murit în torturile deltei. Închisoarea nu mai e…sau?

La C.A Rosetti oamenii nu iubesc turiştii. Ăia din cârciumă, ăia cu ajutor social. Suntem intruşi, suntem cei care i-am oprit din “îmbogăţire”. Suntem cei vinovaţi pentru că au pierdut afacerea vieţii lor. Aia de un milion de lei de cal sălbatic mort. Mai ştiţi povestea cu samsarul criminal care plătea cu 100 de lei pe cei din Rosetti pentru un cal prins? Acel masacru care a dus la moartea a peste 8000 de cai sălbatici dintr-o zonă unică a Europei?

Este de fapt un război surd al Deltei. Între ei şi noi. Între cei care au regulile lor şi noi care vrem altceva. Nemmo nu e iubit de localnici. El e braşovean. Dar este pe fiecare blog. Nu ştiu câte cunoaşte sau nu, la detaliu, dar are farmec. Suficient cât să-ţi placă preludiul deltei.

Letea are opt fâşii şi opt dune. Adică este pădure cu 8 paliere şi cu 8 zone deşertice. Cu dune de nisip. O pădure însă obiectiv zero. Nimeni nu se abate din potecă, nimeni nu calcă lemne putrezite, nimeni nu rupe o ramură. Este o pădure născută şi iertată pe veci de om. Are cai, are vulpi, căpriori, mistreţi, şerpi şi şacali. Un stejar de 500 de ani. Este pădurea de stejari, de frasini, cu liane, cu apă primăvara şi toamna. Şi cu Nemmo. la nea Mihai din Sinaia am mâncat un borş pescăresc (3 porţii). Borş nu storceag. Adică din ăla care are carnea înainte şi zeama după.

Că vorbim de Nemmo al Deltei României.

Nemmo te duce la Sfântu Gheorghe, pe Roşu şi Roşuleţ, pe Erenciuc, te duce cu muzica lui pe toată Delta României de la Sulina. Râzi, glumeşti cu nepoatele şi nepoţii lui Nemmo. Cred că un sfert din România şi încă pe atâta din Italia, Belgia, Israel, Franţa, SUA sunt rudele lui Nemmo.  Şi nuferii. Ăia albi pitici şi galbeni pitici. Şi pelicanul Vasilică şi cormoranul Marinică şi iubita cormoranului şi gâinuşele de deltă.

Cu Nemmo vezi Insula Fericirii, locul unde apune soarele dar şi de unde îl scoate marea la loc dimineaţa.

Numele Nemmo vine nu de la Căpianul lui Verne ci de la peştele ăla arlechin din film. Şi mai degrabă e aşa. Pentru că e fun, acest individ cu mustaţă din Delta Dunării. Consumat în doze proporţionate, acest Nemmo te face să iubeşti trista frumoasă Sulină cu delta ei cu tot.

Pentru că în realitate, lucrurile sunt teribil de dramatice. La Sulina, lumea e altfel construită, legile sunt altele, viitorul este foarte greu de prevăzut. Sulina şi delta au şanse cu Nemmo, cu doamna Flori, cu cei câţiva oameni frumoşi care au trebuit să se adapteze într-un masacru al timpului, într-un masacru al unui stat ucigător de hulpav, un stat care şi-a bătut joc de Delta Dunării, un stat care a distrus cu bună ştiinţă singura comoară a României.

Pe Facebook, Tinerii frumoşi şi liberi sau alţii din elită spun că Teleromanul este etalonul anomaliilor postdecembriste. Greşit, Teleormanul este Europa, pe lângă Tulcea…Şi voi detalia asta în materialul următor.

Liviu POPESCU

9 comments

 • Alex

  Publicitate si doar atat. Vestitul capitan Nemmo are o doza de nesimtire incredibila. Cand e cu barcile pe un canal, il blocheaza pana termina el ce are.de spus. Are pretentie sa i se acorde prioritate la orice. Cel mai grav e insa altceva. Detine titlul de singurul care a reusit sa scufunde o barca plina cu turisti. Era preocupat sa-si faca numarul si a facut o manevra gresita. Noroc ca aveau vestele! Dar presa il umfla aiurea. Cine vrea liniste in Delta si nu circ trebuie sa caute in alta parte

  • marcu viorel

   asa este, ultima oara vroia sa vorbeasca doar cu femeile turistilor :), nevasta-sa uitandu-se la el cum vrajea

 • Alexandru

  Numai gura e de el. Are replici rasuflate si un umor de autobaza. Nu isi respecta clientii si nici macar itinerariul curselor pe care le propune tot el cu mare patos. Spre exemplu cursa la caii din Letea unde nu vezi nici un cal…Toata Sulina il uraste si il injura cand trece pe canale cu boxa lui data la maxim din care rasuna slagarele anilor 70-80. Nu recomand sa mergeti cu el decat daca aveti o doza mare de masochism si probleme auditive.

 • IOAN

  Am fost de doua ori in sulina, ne-a placut zona aceea retrasa de lume ,parca erai in vechiul film “Toate panzele sus”, prima oara l-am cunoscut pe capitan, cu o vrajeala de a te atrage direct de la vapor, mirosind turistul a bani il invita si se tine de el decojind in timp caracterul acela mieros si plictisindu-te, in fine, lumea se pare ca stie ce e dedesubtul lui. A doua oara ne-am cazat independent (uitasem sa zis ca prima oara ne-am cazat prin el ciupind cate 10 lei/zi si la cazare), l-am asteptat la ponton, turistii au inceput cu intrebari pentru o programare iar el sarcastic a spus ca nu sta de vorba decat cu femeile, lumea s-a suparat, noi l-am gasit la intoarcere pe baiatul acela din predeal care face storceag in safari si am facut un safari de vis, pachet complet. Nu mai secomandam capitanul nemmo.

 • Sorin Stefan

  Un dobitoc cu glume rasuflate si repetate la nesfarsit. Dar celmai deranjant, este faptul ca este avid dupa bani.
  Pe scurt:
  Ne-am inteles cu el sa ne ia de la locatie, urmand sa plecam in excursie de aproximativ 6-7 ore cu o barca cu umbrar.
  Zis si facut, a venit, ne-a luat, urmand a ne transfera la barca cu umbrar doar ac surpriza, ajunsi la locatia respectiva a incercat sa ne ia cu vrajeala ieftina, a.i barbatii sa mearga cu o barca descoperita iar fetele si copii cu cea acoperita. Practic a incercat ca din doua grupuri deiferite sa ne imparta el cum voia doar pentru a-si ocupa ambele aambarcatiuni.
  Mai mult decat atat umbla cu bidonul de palinca dupa el.
  Orice alt barcagiu din Sulina il stie de neam prost, asa ca nu recomand catusi de putin alegerea lui ca si ghid in delta.

 • Familie

  Un terminat Nemmo asta, Noua ne-a dat teapa cu excursia dar intr-un final se pare ca a fost mai bine:)) DUmnezeu a tinut cu noi de data asta. Voia sa adune cat mai multi oameni si sa mearga cu o barca descoperita 4 ore in 35 grade. E chiar dus omul ,nu e cu toate tiglele pe casa, sper sa vada mesajele astea si sa-si schimbe comportamentul ca e vai de el. Glume de anii 70, cred ca se preteaza pentru persoane in varsta acest nenica dar nu as recomanda nimanui o excursie cu el. DIn ce am mai vorbit cu oamenii din SUlina toti ne-au spus ca e jale cu el….. DECI NU-L cautati daca ati auzit ceva bun despre el ca nu e asa…..

 • Robert

  Terminasem de luat masa la “tanti Viorica”, in Letea, cand si-a facut intrarea Nemmo cu boxa lui portabila, din care urla ceva muzica pe gustul lui. Zici ca venise furtuna.
  Erau inca 2 grupuri la celalate mese, la toti li s-a taiat cheful, atmosfera familila de pana atunci a disparut.
  “Glume” de genul “eu nu vreau sa mananc resturile altora”, chiar si il alte vremuri, fara covid, sunt cam nesarate.
  Isi certa clientii pentru ca nu si-au adus costume de baie si ca el a pierdut 15 minute din viata ducandu-i la Lcaul Sarat… Nu prea iti dai seama pe moment daca e sarcastic sau vorbeste serios.
  Nu vreau sa judec pe nimeni, clientii lui poate nu au stiut cu cine pleaca la drum… dar mi se pare de prost gust sa dai apa la moara la un astfel de mahalagiu.

 • MIHAELA

  Un adevarat dobitoc ,cretin si tepar ne.a stricat toata exursia, din pacate am avut nefericita sansa sa nimerim la el, printr.o recomandare de la cazarea vila Caviar, intreaga trupa am regretat alegerea facuta ,intinerariul nu s.a respectat, ni s.a promis un mic dejun, ni s.au blamat ceilalti colegii de breasla de ai lui, ca el este singurul licensing, licentiat in prostie, daca aveti ocazia sa nu va stricati concediul si auziti de capitanul nemmo cu doi de m, fugiti ca la sfarsit mai are tupeu sa ceara bani si el si nevasta.sa, servicii super scumpe si de rahat!!!!

 • Florin

  l-am întâlnit pur și simplu întâmplător. Plecasem cu un grup de turiști din Murighiol și până atunci avusesem un drum de vis prin deltă. Baiatul care ne-a adus cu barca aici, un om de o modestie și un bun simț exemplar, ne-a oferit toate informațiile necesare pe toată durata deplasării.
  Pe Canalul Letea, din urma se auzea zarva mare. Am ajuns la ponton cam în același timp. Beliciunea asta de om de cum ne-a vazut a început să spună vrute și nevrute, de parcă cineva îi ceruse părerea. Ne-a lămurit barcagiul nostru despre acest ”căpitan”. Un MARE NESINTIT. Oamenii merg în deltă pentru frumusețea locului, pentru peisaje, pentru natura salbatică și pentru a se relaxa. De unde are „Nemo” – il pun intre ghilimele pentru că s-a autointitulat așa- părerea că lumea avenit acolo să-l cunoască pe el. L-am lăsat în plata Domnului și sper să nu-l mai reîntâlnesc niciodată!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *