Capitala Vâlcii s-a mutat, pentru 3 zile, la Brezoi, printr-un decret al Blues-ului

De peste un deceniu, administraţia din Brezoi se străduie, an de an, să organizeze altceva acolo, în capitala Vâlcii de Nord. În cel mai frumos oraş al Vâlcii, în amfiteatrul natural al munţilor, în târgul saşilor de sub munte, al italienilor de secol XIX, al loviştenilor şi haiducilor…

Astăzi, orăşelul de la vărsarea Lotrului este un frumos târg cochet, o metamorfoză uriaşă dinspre vechiul oraş industrial la o staţiune ecologică, unde administraţia s-a ostenit să schimbe amorful cotidian într-un nou şi plin de viaţă oraş.

Locuri fermecătoare au început a ieşi la iveală! Un oraş cu străzi pline de verde, cu corcoduşi roşii, cu platani şi arţari, cu un parc elegant care dansează cu Lotrul, cu case de munte, unde lemnul este nemuritor…

În preajma Brezoiului, stau minunăţii ale Munţilor Căpăţânii şi Lotrului. Parcul Naţional Cozia şi-a extins aria şi prin stâncăriile Doabrelor. Astfel, valoarea munţilor la poalele cărora se află Brezoiul adaugă farmec acestui ţinut. Valea Satului, enigmatică, strânsă între munţi, duce spre locurile stâncoase ale Narăţului, acolo unde floarea-de-colţ îşi află locuri ascunse. Pe malul stâng al Lotrului stau căile care duc spre stâncăriile Doabrelor. Imense carapace de ţestoase încremenite în piatră. Deasupra lor, câte un colţ de rechin preistoric duce către vreun vârf unde pare că drumul se sfârşeşte dacă nu ştii locurile ascunse care te conduc pe mai departe.

Concluzii: calitate, bun gust, eleganţă… să pună în armonie muntele, cetatea italienilor, Lotrul şi Vâlcea frumoasă.

Şi ca toate să aibă un nume, să pună Vâlcea pe harta naţională a culturii, a muzicii bune, atunci a fost botezul. Blues Festival, un festival, un regal, un superb paradis de muzică bună, în căldarea Ţurţudanului, sub floarea-de-colţ, pe mal de Lotru, în nopţi de iulie.

Ingredientele? Un primar destupat la minte – Robert Schell, paradisul munţilor – Brezoi şi un Răzvan Mugescu, un cruciat al muzicii bune, un don Quijote pe stil nou, care apără chitara.

Aşadar, anul acesta, eforturile administraţiei Schell au dat roade. La Brezoi, vechiul oraş de graniţă al Valahiei, a luat naştere poate cel mai frumos festival de muzică din România, un festival al blues-ului, al jazz-ului, un Woodstock românesc, în serile frumoase ale lunii iulie. În acest week-end de vară, la Vâlcea, capitala judeţului s-a mutat la Brezoi, singurul loc unde  răsună cele mai divine acorduri de chitară.

Liviu POPESCU

One comment

  • Alice si Tiberiu Popescu

    Multumim Domnule Primar Schell si suntem mândri de ceea ce faceti pentru Brezoi si pentru cei ce iubesc aceste locuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *