Capitala mierii româneşti, traversată de unica mocăniţă din sudul României, Tomşaniul este o perlă a Olteniei de sub Munte

Cu peste 40.000 de familii de albine, cu cei mai mulţi producători de miere din ţară, comuna care se întinde pe Valea Bistriţei vâlcene, Tomşaniul ştie să adune legendele vechi şi să le transpună într-un portativ al prezentului, fiind una din comunele care se dezvoltă accelerat.

Să nu uităm, aici, în urmă cu 100 de ani trăiau cele mai multe familii de plutaşi. Era un nod unde buştenii se dirijau pe firul apei spre Băbeni şi trebuia multă îndemânare să coordonezi toate lemnele care soseau pe apa Bistriţei. Râul avea mori de apă, comuna era una dezvoltată de mici boiernaşi care fie se ocupau cu creşterea animalelor, fie erau cei mai renumiţi comercianţi care străbăteau întreaga Oltenie spre sud şi spre nord cu mărfuri.

Pe aici trecea mocăniţa spre Vaideeni, acum din păcate, doar cu piatră, un segment turistic care ar putea fi exploatat. Dar parfumul trenului de altă dată este peste tot în localitatea care urcă până sus în culmea subcarpatică de unde valsează cu Oteşanii şi cu Pietrarii.

Este una din cele mai moderne localităţi cu drumuri asfaltate, cu toate utilităţile iar primarul Dumitru Pearcu spune că prioritatea sa sunt gazele naturale, ceea ce ar duce la repopularea tuturor localităţilor din Vâlcea.

“Nu vorbesc doar de Tomşani, unde gazele pot genera o mică industrie. Vorbesc de faptul că aducerea gazelor naturale ar stabiliza demografia şli ar duce spre o reîntoarcere acasă a multora. Mai mult, sunt terenuri care sunt căutate deja pentru locuinţe, foarte mulţi doresc gaze, o utilitatea care asigură confortul şi salvează pădurile. Este prioritate zero, pentru Tomşani”, spune primarul Pearcu.

Acesta menţionează că după ce va pune la punct infrastructura de utilităţi va demara proceduri pentru a dezvolta şi potenţialul balnear al comunei, fiind cunsocute izvoarele minerale care se află pe teritoriul localităţii.

Aceasta este povestea uneia din cele mai frumoase comune vâlcene care se deschide cu parc şi atinge frumos povestea Bistriţei, în sunet de mocăniţă, între dealurile frumoase ale Depresiunii Horezu.

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *