Capitala Cătinei este Roşiile, un mic pol economic care se dezvoltă pe acest sector agro-industrial

pentru că aici deja funcţionează două ferme caree se ocupă cu cultivarea acestei plante. Una dintre ele cultivă peste 10 hectare de cătină, iar cealaltă 5 hectare. Ambele ferme au proiecte şi investesc în spaţii propice de dezvoltare şi se gândesc chiar la completarea procesului industrial pentru prelucrare.

Asta este de fapt un rezultat pozitiv al muncii în străinătate. Faptul că românii noştri au înţeles că agricultură performantă se poate face oriunde, dacă există responsabilitate. Cele 2 ferme care deja sunt cunoscute pentru producţie, având pieţe de desfacere, i-au convins şi pe alţii să se apuce de treabă. Pentru că statul acasă pe ajutor social nu este o soluţie. Toţi cei care şi-au creat ferme aici în Roşiile sunt tineri care au muncit o perioadă în străinatate. Acum, după ce şi-au văzut fermele pe roate, vor să dezvolte şi fabrici de procesare a fructelor”, a declarat marţi,  primarul Constantin Diaconu.

Beneficiile consumului de cătină ecologică, comparativ cu cea tradițională, sunt cunoscute de toată lumea. De exemplu, cătina ecologică consumată în stare simplă sau în diferite combinații are un efect mult mai puternic în întărirea imunității organismului.

„Suntem cultivatori de catină albă ecologică și deținem o suprafață de 10Ha situată în Comuna Roșiile, Județul Vâlcea. Întreaga noastră suprafață pomicolă este certificată ecologic de către organisme de inspecție acreditate internațional. Calitatea fructelor este una exceptională provenind din material săditor pomicol certificat BIO, categoria biologică BAZĂ, din specia cătină albă, Hippophae Rhamnoides L, conform certificatelor de calitate si conformitate care atestă proveniența materialului săditor.
Condiţiile eco-pedo-climatice şi relieful adecvat, fac din România patria perfectă pentru această valoroasă specie de cultură pomicolă. Sortimentul de cătină cultivat în România, obţinut din genofondul autohton, este valoros prin conţinutul complex al fructelor și este foarte bine adaptat la condiţiile spaţiului carpato-danubiano-balcanic. Soiurile pe care le comercializam sunt: CLARA, MARA, si CORA.
Ferma deține echipamente și utilaje de ultimă generație. Avem de asemenea în plan implementarea unui sistem de irigație cu fertirigare. Recoltarea o facem prin separarea ramurilor de fruct, metoda congelării rapide. Ramurile se batozează în stare congelată, obţinând o producţie de boabe curate, neafectate de lovituri, fără scurgeri de suc, apte pentru păstrare, spălare şi procesare.
Oferim o calitate excepțională și constantă a fructelor an de an la un raport optim preț-calitate. Certificarile ECO acreditate internațional atestă seriozitatea cu care abordăm activitatea noastră și certifică materia primă și calitatea acesteia. Suntem pasionați de ceea ce facem și ne mândrim cu faptul că ne aducem aportul în societate prin producerea și comercializarea de fructe BIO cu impact pozitiv major în sănătatea oamenilor”, spun reprezentanţii uneia dintre ferme.

Cultura cătinei în România este abia la începuturile ei. Practic, ea a început odată cu lansarea în producție a soiurilor nobile de cătină, cu răspuns pozitiv la noua tehnologie de cultivare, cu fructe de calitate excepțională, cu producții precoce, mari și constante, rezistente sau tolerante la bolile specifice.

Soiurile cultivate de la Roşiile sunt deja apreciate pe piață și recunoscute sau solicitate după nume. Nu se mai discută de cătină, ci de soiul cutare de cătină.

Comuna Roşiile se laudă în prezent cu nu mai puţin de 15 agenţi economici, în afara cătinei, aici există un număr considerabil de apicultori.

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *